Чи допомагають вимірювання доопераційних біомаркерів прогнозувати ризик виникнення несприятливих серцевих наслідків при некардіальній хірургії?

Вступ

Доопераційні біомаркери можуть поліпшити стратифікацію ризику за межі лише оцінок ступеня периопераційного ризику. Наприклад, поточні рекомендації ESC / ESA щодо некардіальної хірургії: оцінка серцево-судинного ризику та менеджмент свідчить, що додавання доопераційного визначення натрійуретичних пептидів може бути корисним для стратифікації пацієнтів з високим ризиком для прогнозування серцевих ускладнень. Менше відомо про користь серцевих тропонінів і нових біомаркерів, таких як CoPeptin.

Існуючі докази

Доопераційне визначення натрійуретичних пептидів

Сироваткові рівні натрійуретичних пептидів збільшуються у відповідь на напругу стінки міокарда. Значення доопераційних вимірювань NP найкраще продемонстровано для пацієнтів, які перенесли некардіальну судинну хірургію. Мета-аналіз з індивідуальними даними пацієнтів продемонстрував користь від доопераційного визначення натрійуретичних пептидів з поліпшенням чистого індексу перекласифікації для прогнозування смертності та несприятливих серцево-судинних наслідків у порівнянні тільки з визначенням ризику серцево-судинних захворювань. Підвищений доопераційно рівень натрійуретичних пептидів у пацієнтів, які перенесли оперативне втручання на грудній порожнині, може вказувати на підвищений ризик післяопераційної фібриляції передсердь. В загальних або ортопедичних хірургічних групах також було показано, що підвищені доопераційні плазмові рівні NP пов'язані з несприятливим післяопераційним результатом. Тим не менше, дослідження, що показує подальше поліпшення клінічних показників ризику для прогнозування смертності або серцево - судинних результатів по NP в загальних хірургічних або ортопедичних хворих є лише орієнтовним.

Досі відсутні публікації, які показують, що модифікація клінічного менеджменту, заснована на доопераційному вимірюванні натрійуретичних пептидів, може зменшити післяопераційні ускладнення. Проте, у пацієнтів з проміжним ризиком, що перенесли судинну хірургію або пацієнтів з високим ризиком, натрійуретичні пептиди можуть бути визначені доопераційно для поліпшення післяопераційного менеджменту шляхом стратифікації ризику.

Доопераційне визначення тропонінів

Розробка високочутливих аналізів для визначення серцевих тропонінів покращила доопераційну оцінку післяопераційної травми міокарда, основних несприятливих серцево-судинних подій і смерті. Хоча було виявлено мало досліджень високої якості, наявні дані свідчать про те, що доопераційне вимірювання тропоніну, зокрема hsTnT, передбачає несприятливі наслідки навіть після коригування інших факторів ризику. Багато досліджень відзначили підвищення рівня серцевих тропонінів до операції, хоча існує велика зміна в залежності від досліджуваних груп. Абсолютні зміни в hsTnT незалежно пророкують несприятливі наслідки, що найкраще продемонстровано в дослідженні VISION, обґрунтовуючи необхідність доопераційних вимірювань. Більшість досліджень було проведено у судинних хірургічних пацієнтів або в групах з високим ризиком розвитку інфаркту. Тільки кілька досліджень розрахували їх користь, використовуючи Індекс чистої рекласифікації, і існує мало досліджень, які мають достатню потужність, які б були чітко розроблені з конкретною метою дослідження незалежної прогностичної цінності доопераційного вимірювання тропоніну при прогнозуванні смерті, несприятливих серцево-судинних наслідків та інших ускладнень. Взяті разом, дані показують, що доопераційне вимірювання hsTroponin є корисним для прогнозування несприятливих наслідків і має бути виміряним у пацієнтів, у яких планується спостереження з післяопераційним вимірюванням.

Передоперативне визначення копептину

Копептин є глікозильованим пептидом, який вивільняється з того ж попередника (препро-вазопресин) як аргінін-вазопресин або антидіуретичний гормон. Він підвищується у відповідь на осмотичні стимули або на стрес, гіпотензію і гіпоксемію. Потенціал у поєднанні вимірювань копептину і тропоніну був встановлений у пацієнтів, які надходять у відділення невідкладної допомоги з гострим болем у рудях. Однак про її корисність у пери-оперативній обстановці мало відомо. Наш пошук виявив три статті, що підтверджують корисність доопераційного вимірювання копептину в судинних хірургічних умовах і у пацієнтів високого ризику, які перенесли некардіальну хірургію. Можна було незалежно прогнозувати погіршення серцево-судинних наслідків навіть після коригування інших факторів ризику, таких як доопераційні фактори ризику, доопераційні натрійуретичні пептиди і рівні тропоніну. Однак поточні дані є рідкісними і не можна зробити рекомендацію щодо вимірювання цього біомаркера, поки ці результати не будуть підтверджені подальшими проспективними дослідженнями та іншими групами.

Оновлені рекомендації

1. Ми пропонуємо використовувати доопераційне вимірювання hsTnT, щоб допомогти оцінити періопераційний ризик у пацієнтів з ризиком розвитку ішемічної хвороби серця та у пацієнтів, які перенесли великі операції. (2C)

2. Ми рекомендуємо використовувати попередні вимірювання натрійуретичних пептидів для стратифікації ризику у пацієнтів середнього або високого ризику, які підлягають судинним або великим торакальним хірургічним втручанням. (1С)

3. Ми пропонуємо доопераційне вимірювання натрійуретичних пептидів для стратифікації ризику у пацієнтів високого ризику, яким показане загальнохірургічне або ортопедичне оперативне втручання. (2С)


Джерело: https://bit.ly/2CKqccc

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram