Вакцинація дорослих: коли вона необхідна?

Вакцинація дорослих людей — це практика, поширена у розвинених країнах світу. Нагадаємо, нещодавно Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України затвердило зміни до Календаря профілактичних щеплень, обов’язкового для виконання всіма медичними закладами та лікарями-ФОП. Також нагадаємо, що відповідно до Порядку надання первинної медичної допомоги, затвердженого наказом МОЗ України від 19.03.2018 р. № 504, проведення профілактичних щеплень включене до обов’язкового переліку медичних послуг, які мають надаватися на первинній ланці медичної допомоги.

Тож у Центрі громадського здоров’я МОЗ України уточнюють, які саме щеплення і чому необхідно робити дорослим.

Щеплення від дифтерії та правця — кожні 10 років життя

Вакцинація від дифтерії та правця призначена не лише дітям, а й дорослим. Імунітет проти цих хвороб зберігається впродовж 7–10 років. Тому необхідна ревакцинація.

Згідно з Календарем профілактичних щеплень, дорослі підлягають плановим щепленням проти дифтерії та правця кожні 10 років. Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я проводять безоплатно.

Першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, проводять препаратом АДП-М особам віком 26 років із подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.

Не слід розпочинати серію вакцинації знову спочатку, якщо була пропущена доза, незалежно від того, скільки часу минуло. Необхідно ввести дози, яких не вистачає, за графіком з дотриманням мінімальних інтервалів.

Якщо в дитинстві не прищеплювалися або щеплені неправильно, або неневідомо, щеплені чи ні, необхідно отримати три дози АДП-М — спочатку перша доза, через 1 міс — друга, через 6 міс після другої — третя.

Щеплення проводять за направленням лікаря.

В усіх областях України є безоплатна та якісна вакцина для профілактики дифтерії та правця зі зниженим вмістом антигену АДП-М, яку застосовують для дорослих.

Які пропущені у дитинстві щеплення необхідно надолужити у дорослому віці

1. Щеплення від кору, паротиту та краснухи (КПК)

Дві дози вакцини КПК захищають від кору, паротиту і краснухи на все життя. Ревакцинація не потрібна, якщо вам зробили таке щеплення в дитинстві (за Календарем — у віці 1 і 6 років).

Дорослим необхідно вакцинуватися проти кору, паротиту і краснухи, якщо вони ніколи не вакцинувалися від цих хвороб і відсутні медичні дані про імунізацію. Перевірити наявність імунітету від кору, паротиту і краснухи можна за допомогою лабораторних аналізів. Перед вакцинацією лікар направить здати аналізи (на виявлення IgG до вірусу тощо) — це швидкий та простий спосіб з’ясувати, потрібна вакцинація чи ні.

Невакцинованим дорослим слід ввести щонайменше одну дозу вакцини КПК, а для найкращого захисту — і другу дозу через 1 міс.

Вакцини КПК — безоплатні для дітей і дорослих груп ризику: медиків, освітян, студентів, військових, учасників Операції об’єднаних сил. Усі інші дорослі можуть придбати вакцину за власний кошт в аптеці та пройти щеплення у закладі охорони здоров’я.

Вакцина КПК — жива вакцина, тому нею не вакцинують у період вагітності. Щеплення КПК, проведене у період вагітності випадково, наприклад, коли жінка не знала, що вагітна, не є показанням до аборту.

Вакцина проти кору наявна в усіх регіонах. Для щеплень КПК в Україну зараз постачається вакцина «Пріорикс» виробництва «ГлаксоСмітКляйн», вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безоплатно не лише для дійтей, а й для дорослих із груп підвищеного ризику захворюваності на кір — військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти, освітяни і медичні працівники (наказ МОЗ України № 1216 від 26.06.2018 р.).

Кір — небезпечне і дуже заразне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Діти, які не отримали профілактичного щеплення, знаходяться у зоні ризику. Захистити від хвороби може лише вакцинація.

2. Щеплення від гепатиту B — у будь-якому віці

Імунізація проти гепатиту B захистить людину від небезпечних наслідків вірусної інфекції — цирозу і раку печінки. Для дітей вакцинацію проводять безоплатно, а дорослі можуть придбати вакцину за власний кошт.

Щеплення рекомендоване для всіх дорослих, які не були вакциновані у дитинстві. Зверніться до свого лікаря, він проведе обстеження та за потреби призначить лабораторні дослідження (наприклад на наявність анти-HBs (HBsАb), що допоможуть з’ясувати, чи проводили вам щеплення від гепатиту.

Схему вакцинації та дозування препарату підбирає лікар (залежно від віку та медичної історії пацієнта).

Лікар пояснить, де у вашому місті вакцину можна придбати, як зберігати до проведення щеплення (з моменту придбання вакцини в аптеці до проведення щеплення вакцина має зберігатися в холоді, обов’язково збережіть чек з аптеки, де зазначений час придбання вакцини, та зафіксуйте час, коли саме проведено вакцинацію).

Вакцини, доступні в Україні, забезпечують надійний захист, добре переносяться. Ревакцинацію після імунізації не проводять.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram