Зоряна Скалецька: про безпеку та захист прав пацієнтів

За ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я 17 вересня весь світ відзначатиме Всесвітній день безпеки пацієнта. 4 вересня 2019 р. Президент України запровадив відзначення цього дня і в Україні, тому онлайн-ефір міністра охорони здоров’я України Зоряни Скалецької був присвячений саме темі безпеки та захисту прав пацієнтів.

Інформована згода пацієнтів

На початку онлайн-ефіру З. Скалецька наголосила, що основним завданням Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України є збереження життя та здоров’я громадян, а не питання фінансування у медичній галузі. Тому необхідно запобігати спричиненню шкоди пацієнтам внаслідок діяльності чи бездіяльності медичних працівників. Безпека хворих також охоплює дотримання всіх протоколів і стандартів у системі охорони здоров’я країни.

Міністр охорони здоров’я України вважає, що першочергово необхідно переглянути форму та формулювання інформованої згоди, тому що з боку захисту прав пацієнтів вона є досі слабкою. Також існує потреба у затвердженні порядку інформування хворих, оскільки будь-яка згода повинна надаватися після отримання від лікарів належної повної достовірної інформації.

Європейська хартія прав пацієнтів

З. Скалецька нагадала та прокоментувала Європейську хартію прав пацієнтів, яка складається з 14 пунктів:

  • Право на профілактичні заходи.

Центр громадського здоров’я МОЗ України повинен розбудовуватися та розвиватися для вживання заходів щодо запобігання виникненню та розвитку захворювань у громадян.

  • Право на доступність допомоги: фізичну, географічну, фінансову.

Останні зміни, які проводилися в системі охорони здоров’я України, були спрямовані на створення фінансової доступності. Але актуальним залишається забезпечення географічної доступності, ця проблема вже розглянута у майбутній реформі. Також завданнями МОЗ України є розширення програми «Доступні ліки». Водночас перед місцевою владою стоїть питання щодо забезпечення населення необхідними медичними працівниками, у вирішенні якого МОЗ України готово допомагати.

  • Право на отримання інформації.

Кожен пацієнт повинен бути активним відповідальним учасником у своєму лікуванні.

  • Право на інформовану згоду.
  • Право вибору.

На сьогодні це право вже забезпечується у закладах охорони здоров’я первинної ланки. Надалі планується видання наказу стосовно врегулювання дій пацієнта у виборі лікаря вторинної ланки.

  • Право на конфіденційність.

Існує стаття у Кримінальному кодексі України щодо незаконного розголошення лікарської таємниці. Створення електронних баз даних хворих ставить під сумнів конфіденційну інформацію пацієнта. Але на сьогодні це питання вирішується у рамках загальної стратегії розвитку України «Держава в смартфоні».

  • Право на повагу до часу пацієнта.

З. Скалецька має намір вести переговори з громадськими організаціями з приводу створення належного прозорого механізму врегулювання порядку отримання пацієнтами своєчасної медичної допомоги згідно з чіткими показаннями.

  • Право на допомогу, яка відповідає прийнятим стандартам якості.
  • Право на безпеку.

Міністр наголошує на необхідності здійснення обліку медичних помилок, проведення їх аналізу та створення інструменту реагування на їх виникнення. Нині у МОЗ України створюється нова структура — Офіс пацієнта, діяльність якого полягає у комунікації між МОЗ України та пацієнтами: збір усіх звернень хворих.

  • Право на використання сучасних технологій.

Міністр наголосила, що пацієнт, перш за все, повинен мати доступ до інноваційних ліків. Але на сьогодні бюджет у медичній галузі обмежений, тому в нашій державі вирішення цього питання має зв’язок із подальшим підвищенням якості медичної допомоги.

  • Право на усунення надмірного болю.

Результати звіту організації Human Rights Watch (Нагляд за правами людини) свідчать, що в Україні доступ до знеболення знаходиться на низькому рівні. Існує страх медичних працівників стосовно призначення наркотичних знеболювальних засобів у зв’язку з можливим висуненням звинувачень у зловживанні своїми обов’язками. На думку міністра, така ситуація розвинулася внаслідок браку комунікації між працівниками правоохоронних органів та медичної сфери. На жаль, в Україні існує тільки 300 аптек, де можна отримати наркотичні знеболювальні засоби за рецептами.

  • Згідно з трьома останніми пунктами, пацієнти мають право на індивідуалізоване лікування, на скаргу та на отримання відшкодування завданої шкоди.

Також під час онлайн-ефіру обговорювали питання стосовно перегляду підходу до надання допомоги психічним хворим, існування психіатричних закладів, планування міністром візитів у заклади системи охорони здоров’я та прав, захисту й гідності лікарів.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram