Чому лікарі проти українського апарата ШВЛ який схвалив МОЗ

Державне підприємство «Новатор» у Хмельницькому розробило власний апарат штучної вентиляції легень. Директор заводу Олексій Свістунов пишається винаходом і говорить, що він полегшить роботу медиків і рятуватиме життя пацієнтів. В основі апарата «Новатора» — ручний дихальний мішок, але тепер його стискатиме не людина, а автоматичний важіль. Такий апарат підходить лише для тимчасової підтримки стану пацієнта — наприклад, щоб довезти його до лікарні. Асоціація анестезіологів України виступила проти винаходу — лікарі стверджують, що в такому апараті немає сенсу, до того ж він може нашкодити пацієнтам. Кореспондентка «Бабеля» Катерина Коваленко поговорила з лікарями і директором «Новатора» та пояснює, що не так з українським апаратом.

Міністерство охорони здоров’я дозволило використовувати в українських лікарнях апарат штучної вентиляції легень «ШВЛ-2020» 8 травня. Його виготовив державний завод «Новатор», що входить до складу «Укроборонпрому», у Хмельницькому. «Ми завжди підтримували українське виробництво, тому зі свого боку МОЗ усе повністю зробив», — представив пристрій міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Апарат «Новатора» невеликий за розміром, має двигун, редуктор, блок живлення, кілька датчиків і важіль, який натискає на дихальний мішок. «Це не класичний апарат штучної вентиляції легень. Це максимально спрощений варіант, але його достатньо для підтримання життєдіяльності», — розповів «Бабелю» директор підприємства Олексій Свістунов. За його словами, команда заводу сама придумала пристрій і працювала над ним понад місяць. За основу взяли ізраїльську розробку. Фактично це осучаснениймішок Амбу, який використовують, щоб тимчасово підтримати стан хворого, який не може самостійно дихати. Зазвичай лікар стискає мішок вручну, апарат «Новатора» робить це автоматично. «Наші апарати можна використати в машинах швидкої, це звільнить руки медикам. Або в сільських амбулаторіях, які погано обладнані», — каже Свістунов.

«Новатор», або Хмельницький радіотехнічний завод, працює з 1966 року. У радянські часи там виготовляли обладнання для ракетобудування, авіації та космонавтики. «Увесь сучасний парк військової і цивільної авіації СНД обладнаний літаковими відповідачами, виготовленими ДП «Новатор», — пишуть на сайті заводу. У 2011 році завод увійшов до складу державного концерну «Укроборонпром». Крім різноманітних радіолокаційних приладів, зараз там виробляють автоматичні вимикачі, лічильники води і світла, LED-світильники та медичну техніку. Серед медтоварів є апарати ультрафіолетового опромінення, прилад для визначення нітратів, пристрій для лікування простатиту, марлеві захисні маски та інша продукція. За словами директора заводу Олексія Свістунова, вони виготовляють медтовари вже понад 50 років і продають їх у країни ЄС. В онлайн-магазині «Новатора» поки немає нового апарата «ШВЛ-2020».

Лікарі-анестезіологи, які безпосередньо працюють з апаратами ШВЛ, розкритикували винахід «Новатора». «Я як фахівець навіть не можу назвати це апаратом ШВЛ», — каже президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров. Він переконаний, що пристрій можна використовувати лише нетривалий час, тому лікарі можуть легко впоратись і без автоматизованого важеля. На думку завідувача відділом анестезіології та інтенсивної терапії для новонароджених обласної клінічної лікарні Дніпра Дениса Суркова, апарат може бути небезпечний для пацієнтів. «Коли лікар сам стискає мішок і відчуває спротив, він підлаштовується під стан пацієнта. Цей апарат цього не зробить», — пояснив він «Бабелю». За його словами, апарати штучної вентиляції легень — дуже складні пристрої з безліччю високоточних датчиків. Вони мають різні режими подачі повітря та реагують на те, як поводиться пацієнт. Лікарі сумніваються, що датчики «ШВЛ-2020» можуть впоратися з цим завданням. «Там написано, що його можна використовувати для немовлят. Вибачте, але він просто порве легені новонародженого на шмаття», — говорить Дубров.

Тринадцятого травня Асоціація запустила опитування серед українських анестезіологів, із понад 1 000 лікарів більше 98% були проти використання цього апарата. Організація звернулася до президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів із листом. «Останнім часом багато «інженерів» розробляють і закликають до масового виробництва своїх винаходів, які начебто можуть замінити апарати ШВЛ», — написали вони. Апарат «Новатора» лікарі назвали «апофеозом цієї діяльності». За словами Сергія Дуброва, ще під час перевірки пристрою він заявив МОЗ, що використовувати його в лікарнях неможливо. Попри це, його все одно схвалили. «Бабель» звертався за коментарем до міністра Максима Степанова і пресслужби відомства, але відповіді нам не надали.

«ШВЛ-2020» розкритикували і за його ціну.Він коштує близько 20 тисяч гривень, тоді як ручний мішок Амбу можна купити приблизно за півтори тисячі гривень. Лікарі Сергій Дубров і Денис Сурков вважають, що ціна сильно завищена, і не бачать сенсу витрачати гроші. Директор «Новатора» Олексій Свістунов каже, що в ціну апарата включена лише оплата роботи працівників і вартість деталей. «Прибуток заводу тут — нуль», — говорить він. Свістунов порівнює свій пристрій із закордонними апаратами. Наприклад, аналогічна ізраїльська розробка, але без датчиків, коштує $500

Приблизно 13,5 тисячі гривень.

У США схожий апарат продають за $3 300

Близько 88,5 тисячі гривень.

Просувати апарат «Новатора» допомагав депутат від «Слуги народу» Сергій Мандзій. Він заявив, що на його прохання МОЗ пришвидшеними темпами перевірив та схвалив пристрій. «Тепер залишився останній етап — виділити кошти на підготовку серійного виробництва», — цитував його волонтерський штаб «Слуги народу» на Хмельниччині. Директор «Новатора» підтвердив «Бабелю», що Мандзій допомагав вести переговори з МОЗ.

«Новатор» готовий виробляти 10 тисяч апаратів на місяць.Але поки що замовлень не було, каже Свістунов. «Ми хотіли допомогти своїм громадянам, але якщо з якихось причин апарати не будуть закуповувати в Україні, будемо експортувати», — говорить директор заводу. За його словами, українським пристроєм уже зацікавилися країни Африки та Південносхідної Азії.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram