Чому перекис водню не працює і які засоби використовувати

3% розчин перекису водню — який багато сімей використовують як засіб першої й часто єдиної допомоги при невеличких пораненнях — не загоює і не знезаражує рани. Розказуємо, чому так і які альтернвтивні засоби варто використовувати.

ПЕРЕКИС ВОДНЮ ЕФЕКТИВНИЙ ДЛЯ МЕХАНІЧНОГО ОЧИЩЕННЯ РАНИ — ТАК САМО ДІЄ ВОДА

Якщо почитати спеціалізовану міжнародну літературу — ви не знайдете жодних доказів щодо ефективності 3% розчину перекису водню у процесі загоєння ран. Більш концентрований розчин (від 30% і вище) звісно подіє, проте тоді ви отримаєте хімічний опік.

Сумнівною також є властивість розчину перекису водню знешкоджувати патогенні мікроорганізми та бактерії, оскільки є докази, що деякі мікроорганізми містять фермент каталази, яка дезактивує дію Н2О2. На самій інструкції 3% розчину перекису водню написано, що "при застосуванні препарату відбувається лише тимчасове зменшення кількості мікроорганізмів".

"Перекис водню ефективний для механічного очищення рани — тобто з тим самим результатом ви можете промити її прохолодною або теплою проточною водою. Глибокі рани тим більше не потрібно промивати розчином перекису, адже це загрожує виникненням емболії (кисень, який виділяється може потрапити до судин та перекрити проток крові)", - пояснює Уляна Супрун.

Це не скасовує того, що перекис водню корисний в інших медичних цілях, наприклад, для очищення інструментів. Проте не має переконливих наукових підтверджень, що цей засіб допомагає захистити рану від зараження та допомогти загоїтися.

ЗАСОБИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ЗАХИСТИТИ РАНИ ТА ПОДРЯПИНИ ВІД ЗАРАЖЕННЯ МІКРОБАМИ

З дитинства ми знаємо про захисні властивості спиртового розчину йоду та діамантового зеленого або "зеленки". І вони правда допомагають. Але тут є своє але. За останні десятиріччя наука винайшла більш зручні антисептичні засоби, тому на Заході починають поступово відмовлятися і від одного, і від іншого.

У країнах з розвинутою системою охорони здоров'я наразі популярними є йод-вмісні антисептики. До них, зокрема, входять сполуки, що містять йод та повідон. Вони є менш агресивними, ніж спиртовий розчин йоду, тому не так сильно подразнюють ушкоджену частину тіла і мають гарне співвідношення ефективність/безпечність. До таких засобів відноситься 10%-й розчин повідон-йоду.

Повідон-йод допомагає загоєнню ран, має широкий антибактеріальний спектр, низький рівень резистентності, ефективний проти біоплівок та добре переноситься.

Детальніше можна почитати тут: https://goo.gl/5hdcxd

Хлоргексидин 0,05%-розчин - сильний антисептик, який має широкий спектр застосування. Залежно від концентрації та форми випуску він може застосовуватися для догляду за порожниною рота, миття рук, очищення ран та передопераційної обробки ран та рук. Хлоргексидин добре знезаражує ушкоджене місце.

Етанол -коли немає під рукою менш агресивного засобу, можна використовувати етиловий спирт. Найбільш ефективною є 70% концентрація. Важливо, що за невеликої концентрації етанол не має бактеріоцидного впливу, а 96%-ва концентрація менш ефективна за 70%-ву через особливість бактеріальної мембрани.

Детальніше за посиланням: https://goo.gl/DLa7UG

Повідон-йод (10% розчин), хлоргексидин (0,05% розчин) та етанол(70% розчин) рекомендуються до застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я та присутні у Національному переліку основних лікарських засобів.

Звертаємо увагу, що популярний в Україні антисептик Мірамістин - не має належним чином проведених клінічних випробувань і його необхідно використовувати з обережністю. Будьте обачливими у виборі засобу та при серйозних травмах обов’язково консультуйтеся з лікарем.

Зважайте, що перед тим як обробляти рану її необхідно промити під проточною водою. Потім нанесіть засіб, що знезаражує та накладіть стерильну пов’язку або пластир.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram