COVID-19: амбулаторне лікування пацієнтів

Актуальність

Враховуючи, що у більшості людей, які захворіли на COVID-19, спостерігаються клінічні симптоми гострого респіраторного захворювання легкого та середнього ступеня тяжкості, амбулаторний режим лікування є найпоширенішою тактикою ведення хворого. Ізоляція осіб з гострими клінічними проявами коронавірусної інфекції зменшує поширення вірусу серед населення та сприяє захисту осіб групи високого ризику. Для медичних працівників метою амбулаторного ведення пацієнта є спостереження за динамікою розвитку симптомів та визначення часу закінчення ізоляції хворого.

Рекомендації щодо ведення пацієнтів на амбулаторному лікуванні

Люди похилого віку та особи із хронічною патологією внутрішніх органів або діабетом перебувають під загрозою швидкого розвитку SARS-CoV2 та мають бути під наглядом відразу після початку захворювання.

Медичний персонал зобов’язаний залишити свої контакти та обов’язково перевірити зручність використання цих контактів для пацієнта.

Хворому на COVID-19 з легким та середнім ступенем тяжкості перебігу рекомендовано знаходитися в окремому приміщенні, користуватися окремим посудом та рушниками, спати в окремому ліжку.

Враховуючи особливості інфекційного агента, медичний персонал має рекомендувати:

  • проводити щоденне вологе прибирання приміщення;
  • постійне носіння маски для обличчя під час контакту з іншими людьми, включно з медичними працівниками, або у разі перебування поза домом, наприклад під час візиту до поліклініки;
  • ретельне миття рук з милом щонайменше 20 секунд;
  • вживання великої кількості рідини;
  • застосування безрецептурних препаратів, які полегшують симптоми респіраторної інфекції.

Для зменшення кількості випадків ускладненого перебігу респіраторної інфекції, викликаної коронавірусом, необхідно повідомити хворого про небезпечні симптоми, такі як: проблеми з диханням, постійний біль або відчуття тиску в грудній клітці, сплутаність свідомості або сонливість, почервоніння шкіри обличчя та губ. При погіршенні стану рекомендувати викликати швидку допомогу.

Безпекові рекомендації для медичного персоналу

При контакті з хворими особами медичний персонал зобов’язаний носити маски для обличчя, які відповідають вимогам, наданим ВООЗ.

Руки необхідно мити після кожного контакту з хворим. У разі недоступності води нанести на руки засіб для дезінфікування, який містить не менше 60% спирту, та потерти їх одна об одну до висихання. Для зниження ризику інфікування бажано користуватися гумовими рукавичками, а після їх використання — вимити руки з милом.

Не торкатися руками обличчя, носа, рота й очей.

Забруднений слизом або слиною хворого одяг знімати в гумових рукавичках та прати окремо від іншої білизни.

Щоб знизити ризик поширення інфекції, не приходити до пацієнтів без нагальної потреби, але мати змогу підтримувати контакт із хворим будь-яким іншим засобом.

Визначення закінчення терміну ізоляції хворого наCOVID-19

Термін ізоляції хворого на лабораторно підтверджену коронавірусну інфекцію закінчується при:

  • отриманні негативних результатів тестування, які визначають безпеку хворої особи для оточуючих людей;
  • нормалізації температури тіла впродовж трьох днів без додаткового вживання жарознижувальних препаратів;
  • полегшення кашлю та відсутність утруднень при диханні впродовж як мінімум семи днів від виникнення цих симптомів.

У осіб з позитивним результатом тестування на коронавірусну інфекцію без розвитку клінічної картини критерієм закінчення терміну ізоляції вважається отримання двох негативних результатів тесту на коронавірус з інтервалом у 24 год.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram