Конкуренція за пацієнта сприяє професійному розвитку лікарів первинної допомоги


За надання первинної медичної допомоги Національна служба здоров’я України виплатила медичним закладам понад 18 млрд грн.

Трансформація системи охорони здоров'я в Україні відбувається із використанням досвіду світових практик. Зокрема, змінено модель фінансування та запроваджено електронні інструменти. Це забезпечило прозорість процесів у системі охорони здоров'я, а також цільове та ефективне використання бюджетних грошей.

Зміни відбуваються не лише зовні, а й зсередини: у ставленні лікарів до пацієнтів та в якості надання медичної послуги.Зміна моделі фінансування з утримання стін на модель “гроші йдуть за пацієнтом” вимагає від медичних закладів конкурентоспроможності. І для цього потрібно пропонувати більше, ніж просто відремонтовані приміщення. Більше, ніж посмішка та ввічливість працівника реєстратури. Потрібна зміна підходу до лікування - з патерналістичного до пацієнторієнтованого та сімейноорієнтованого.

Конкуренція за пацієнта сприяє розвитку лікарів первинної допомоги. І в професійному плані, і в плані підходів до лікування. Сімейні лікарі, терапевти та педіатри зацікавлені у побудові довірливих та довготривалих партнерських взаємовідносин з пацієнтами.

Пацієнти також почали змінювати своє ставлення до лікарів первинної ланки. Зокрема, у період пандемії COVID-19cімейні лікарі є дуже важливими кожної родини.

Це вже працює на первинній ланці.Сьогодні в центрі перебуває пацієнт. Він, маючи право вільно обирати лікаря, зважає на якість медичної допомоги, додаткові сервіси та підходи. А зростання кількості приватних закладів стимулює конкуренцію за пацієнта та змушує медзаклади покращувати якість надання послуг. Адже «гроші йдуть» за пацієнтом – до конкретного лікаря і конкретного закладу, які він обирає.

На сьогодні сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали 30 млн 976 тисяч українців. Договір з Національною службою здоров’я Україин уклали 1719 закладів первинної медичної допомоги. З початку 2020 року медичні заклади отримали від НСЗУ понад 18 млрд грн за надання первинної медичної допомоги пацієнтам.

Договори з НСЗУ мають 609 приватних закладів та лікарів-ФОП, які надають первинну допомогу. Це - близько третини від загальної кількості закладів первинки, які працюють за контрактом з НСЗУ. І їхня кількість постійно зростає. Це свідчить, що приватним закладам та лікарям-ФОП первинної ланки вигідно співпрацювати з державою. понад півмільйона українців уклали декларації з лікарями приватних центрів. І також понад півмільйона - з лікарями-ФОП. НСЗУ виплатила їм 435,7 млн грн з початку 2020 року.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram