Львівські анестезіологи вперше використали наркоз без наркотиків

Медики успішно прооперували жінку з надскладним ожирінням.

Візит до лікарів 53-річна львів’янка Оксана П. тривалий час відтягувала. Але часті кровотечі ,що виникали у жінки, і постійний біль у ділянці пупка нарешті змусили її відкинути всі страхи і піти на консультацію до гінекологів Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова.

Діагноз, який після обстежень поставили лікарі, вибору Оксані не залишав: операції не минути, і що швидше її проведуть, то краще. У неї діагностували багатовузлову фіброміому матки, кисту лівого яйника гігантських розмірів. Раніше жінка перенесла декілька операцій і у неї в ділянці пупка утворилася післяопераційна кила, яка постійно боліла і суттєво ускладнювала життя. Її також треба було забрати.

Жінка погодилася на оперативне втручання, але до цієї операції слід було ретельно готуватися не лише пацієнтці, а й лікарям.

Річ у тім, що в Оксани надскладне ожиріння четвертого ступеня. При зрості 160 см вона важить 140 кг. Окрім того, має проблеми з серцем, високий тиск, хронічне обструктивне захворювання легень та варикозну хворобу нижніх кінцівок. Іншими словами, оперувати жінку під традиційним наркозом, до складу якого входять наркотики, було дуже ризиковано. Для неї слід було використати інше спеціальне знечулення.

Як пояснили анестезіологи, до складу наркозу обов’язково входить певна доза наркотиків і анестетиків, які дозволяють максимально розслабити пацієнта і вільно та безпечно працювати хірургам. Ці дози розраховують з огляду на вагу пацієнта.

Для Оксани це було неприйнятно. Оскільки у неї є дуже велика вага тіла, їй довелося б ввести доволі велику дозу наркотиків. А вони пригнічують дихання. І після такого наркозу пацієнтка вже після операції ще тривалий час була б під дією наркозу, бо наркотики доволі повільно виводяться з організму, її неможливо було б швидко зняти з ШВЛ. А це завадило б вчасно розрухати пацієнтку, загрожувало б різними ускладненнями. У таких пацієнтів нерідко після операцій виникають застійні процеси в легенях, що провокують пневмонії. Вони надовго залишаються в реанімації і процес одужання суттєво затягується.

Тож Оксана змусила завідувачку відділення анестезіології та інтенсивної терапії, д.м.н Наталію Матолінець шукати альтернативний метод знечулення, без наркотиків.

Колись анестезіолог проходила практику у приватній клініці в Одесі, де використовують безопіоїдну методику анестезії під час оперативних втручань пацієнтам, що хочуть зменшити вагу. Така анестезія детально описана на медичних американських і європейських сайтах. Тож Наталія Матолінець засіла за інтернет, підібрала анестетики і ліки, які слід використати, ретельно вирахувала дози, проконсультувалася з колегами з Одеси і у четвер, 23 липня, Оксану прооперували. Вона стала першою пацієнткою не лише у Львові, а й в Західній Україні, якій проводили безопіоїдне знечулення під час оперативного втручання.

До операційної бригади увійшли гінекологи Борис Кривко, Тарас Бучинський, хірург Андрій Гуцуленко, анестезіологом була Наталія Матолінець і анестезіолог, клінічний ординатор з Німеччини Фабіан Кетль, який стажується у Львові.

Хірурги видалили пацієнтці жіночі органи, забрали післяопераціну килу і зробили пластику живота. Операція тривала майже чотири години і весь цей час жінка була під знечуленням без жодної дози наркотиків.

«За життєво важливими показниками пацієнтки ми стежили за допомогою монітора пацієнта. Для визначення глибини анестезії використовували ВIS-моніторинг. Пацієнтці постійно і одномоментно по чотирьох дозаторах подавали маленькі дози анестетиків у різних комбінаціях з лікарськими засобами. Таку анестезію ми робили вперше і це дало чудовий результат. Пацієнтка після операції прокинулася через 10 хвилин і була знята зі штучної вентиляції легень», – каже Наталія Матолінець.

За словами Наталії Матолінець, пацієнтка не потребувала лікування у відділенні інтенсивної терапії, а була відразу переведена в післяопераційну палату у задовільному стані.

За словами завідувача відділення гінекології та патології вагітності Бориса Кривка, де зараз перебуває Оксана П., стан пацієнтки задовільний.

«Хворі з таким діагнозом, як у нинішньої пацієнтки, до нас потрапляють не дуже часто, але бувають. Але операцію з такою анестезією у нас робили вперше. І пацієнтка дуже добре її перенесла», – каже Борис Кривко.

Наталія Матолінець каже, що є спеціальні покази до наркозу без опіоїдів, пов'язані зі станом здоров’я: ожиріння, апное, хронічне обструктивне захворювання легень, опіоїдна залежність, деякі онкологічні операції. Пацієнти, у яких є такі проблеми, дуже часто хвилюються, як вони перенесуть наркоз, що є для них ще одним викликом. Тепер у таких випадках лікарі можуть використовувати знечулення без наркотиків.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram