Максим Степанов: Для збільшення кількості ПЛР-тестувань ми залучаємо приватні лабораторії

Наразі триває процес укладання договорів з приватними лабораторіями щодо проведення ПЛР-тестувань. У такий спосіб МОЗ суттєво збільшить кількість тестів, які робляться для виявлення коронавірусу. Про це заявив Міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі телеканалу “Україна”.

“Ми запустили процес укладання договорів та запровадили залучення приватних лабораторій. Працювати це буде таким чином: всі забори мазків робитимуться працівниками державних лабораторій, а потім передаватимуться приватним для того, щоб вони вже забезпечили сам процес опрацювання тестів на своєму обладнанні. У такий спосіб прискоримо процес. У нас є чітка стратегія щодо проведення тестів. Перше - це збільшення кількості ПЛР, а друге - впровадження тестувань на антиген. Вони тільки з'явились на ринку, і на них ми будемо виділяти кошти”, - зазначив очільник МОЗ.

Крім цього, Максим Степанов зауважив, що сімейні лікарі не можуть відмовляти пацієнтам з підозрою на COVID-19 у проведенні тесту.

“Є чіткий алгоритм: сімейний лікар викликає мобільну бригаду, вона приїжджає та бере мазок. З 35 тисяч тестів, які ми робимо зараз на добу, близько 80% проводиться державними або комунальними лабораторіями. Тобто весь цей обсяг тестувань робиться безкоштовно для громадян, держава сплачує за це кошти”, - зазначив очільник МОЗ.

Міністр також закликав громадян звертатися на гарячу лінію МОЗ або НСЗУ та повідомляти про випадки, коли лікар відмовляється призначати тест на COVID-19 у разі підозри на коронавірусну хворобу.

Нагадаємо, що раніше Максим Степанов разом із вченими та науковцями презентував президенту України Володимиру Зеленському результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини проти COVID-19.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram