Міністр охорони здоров’я розповіла коли зміняться зарплати медпрацівників у лікарнях

Згідно з планом реформ у 2020 році заробітня платня лікарів та іншого медичного персоналу має суттєво зрости. Зоряна Скалецька повідомила подробиці та терміни зростання зарплат.

«Ситуація з фінансуванням міняється 1 квітня.

Тут буде та сама історія, що на первинці. Є заклади де хороші зарплати і є де майже такі ж, як раніше, при тій самій кількості пацієнтів.

Це залежить від того, хто є головним лікарем. Якщо його рішення управлінськи правильні, якщо він розуміє, як треба заохочувати лікарів лишатися, розвиватися, краще обслуговувати пацієнтів, в тому числі це буде через зарплату.

Сьогодні зайшов один документ, він у проекті, про наш певний вплив на регулювання зарплат.

В бюджетній установі, лікарні, найбільш жорсткий наш вплив на формування зарплат. Коли ми передаємо їх на самооуправління, там більше має значення позиція керівника і власника. Чи власник переймається, чи правильно керівник керує.

Це ще одна річ, яка в межах реформи має бути належно комунікована: хто за що відповідає.

Показують мені фотографію: «Подивіться, які жахливі палати». Кажу: «Це комунальний заклад, його власник – місцева влада. Є головний лікар». Це має бути подання керівника до власника, що заклад у неналежному стані.

З нашої сторони є лише питання дотримання законодавчих нормативів і можливість функціонувати закладу в сенсі видачі ліцензії, наприклад.

Ніхто ж цього не знає, і виглядає, що МОЗ нічого не робить, не прислав гроші чи ще щось.

Запускається з 1 квітня інша модель. Коли заклад, власник (місцева влада) вирішують питання енергоефективності (як палити котельню, щоб вікна відкривати в палатах, чи ні); питання прибирання та ремонтів, щоб були максимально ефективними.

Наприклад, щоб не було поріжків між палатою і коридором, щоб медсестра не мусила переїхати цей поріжок.

Є багато нюансів, дрібних для управлінця, але сукупних, щоб лікар працював і йому подобалось місце роботи, щоб були створені умови праці.

В заклади, які матимуть значну кількість пацієнтів, буде багато коштів приходити по контрактуванню.», — розповідає міністр охорони здоров’я в інтерв’ю Українській Правді.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram