МОЗ України спільно з Центром громадського здоров’я інформує про розвиток ситуації з поширення нового коронавірусу (nCoV)

Станом на 20 січня у Китаї в м. Ухвань та за межами країни офіційно зареєстровано 205 лабораторно підтверджених випадків інфекційної хвороби, викликаної новим коронавірусом (nCoV). Троє людей померли, 170 пацієнтів госпіталізовано. Випадки захворювання серед осіб, які приїхали з м. Ухань, було зареєстровано у Таїланді (2), Японії (1) та Південній Кореї (1).

Усі симптоми у осіб, які захворіли, з’явилися в період між 8 грудня 2019 року та 18 січня 2020 року. Медичними службами було встановлено та обстежено 817 близьких контактів. Період медичного спостереження за контактними особами становить 14 днів. 90 осіб ще залишаються під медичним наглядом, за 727 особами завершився період спостереження. Позитивних результатів на nCoV не було виявлено.

Оптовий базар морепродуктів м. Ухань було закрито з 1 січня 2020 року. За даними муніципальної комісії з охорони здоров'я зразки, відібрані з базару, дали позитивний результат на nCoV.

Центр громадського здоров’я МОЗ України як визначений національний координатор Міжнародних медико-санітарних правил офіційно повідомив Прикордонну службу України, керівників обласних та Київського міського лабораторних центрів МОЗ України, а такожкерівників структурних підрозділів охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій про ситуацію з коронавірусом в Китаї та про актуальні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

З метою раннього виявлення можливих випадків nCoV на території України та вжиття відповідних протиепідемічних заходів підготовлено практичні рекомендації щодо:

1. Епідеміологічних та клінічнічних критеріїв визначення випадку коронавірусної інфекції (nCoV).

2. Клінічного ведення пацієнтів, що відповідають визначенню випадку коронавірусної інфекції (nCoV).

3. Переліку виробів медичного призначення, необхідних для роботи з пацієнтом з підозрою на nCoV.

4. Вимог з дотримання правил інфекційного контролю у закладах охорони здоров’я, де перебувають пацієнти з підозрою на nCoV.

5. Комунікаційних матеріалів для інформування населення щодо профілактичних заходів.

Генеральний директор ВООЗ скликає на 22 січня засідання комітету з надзвичайних ситуацій у зв’язку з новими випадками хвороби та заявами про можливу передачу збудника інфекційної хвороби від людини до людини.

Наразі із залученням працівників ВООЗ та CDC все ще тривають розслідування щодо встановлення причин виникнення і факторів передачі інфекції, визначення меж осередків та масштабів поширення інфекційної хвороби, викликаної новим коронавірусом (nCoV).

Міністерство охорони здоров’я України нагадує про основні заходи профілактики, яких необхідно дотримуватись при відвідуванні країн, де були зареєстровано випадки nCoV:

· уникати тісного контакту з людьми, що мають симптоми гострої респіраторної інфекції;

· частіше мити рук з милом, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їх оточенням;

· уникати тісного контакту з тваринами на фермах або у дикій природі;

· люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил поведінки при кашлі (не підходити надто близько до співрозмовників, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).

Більше рекомендацій читайте за посиланням:

РЕКОМЕНДАЦІЇ
ekomendacii (docx, 15 Кб)
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram