Нове у Програмі медгарантій: у 2021 році психіатричну допомогу надаватимуть і мобільні мультидисципінарні команди

За пакетом «Психіатрична допомога дорослим і дітям» цього року НСЗУ уклала договори зі 198 медичними закладами. Вонивже отримали від НСЗУ понад 1,3 млрд грн.


Близько 30 % госпіталізованих пацієнтів психіатричних лікарень в Україні не потребують лікування у стаціонарі. Значна частина таких пацієнтів потребує догляду, а не лікування. Це не медична послуга, а соціальна. Водночас утримання лікарняного ліжка обходиться бюджету набагато дорожче, ніж соціального. Тому однією з важливих цілей трансформації фінансування системи охорони здоров’я - продуктивні зміни в системі психіатричної допомоги.

У 2017 році уряд ухвалив Концепцію розвитку охорони психічного здоров'я в Україні на період до 2030 року. Вона передбачає зміну організаційної структури. Тобто акцент зроблений саме на амбулаторну психіатричну допомогу. За міжнародними стандартами, пацієнти з розладами психіки мають перебувати у стаціонарі лише за гострого перебігу хвороби. Далі продовжувати лікування амбулаторно під спостереженням лікаря-психіатра амбулаторно.

Ще один важливий аспект покращення психіатричної допомоги - перехід від лікування пацієнтів в монопрофільних лікарнях до надання допомоги в багатопрофільних медзакладах. У грудні 2018 року набрав чинності наказ МОЗ про те, що багатопрофільні лікарні мають забезпечувати стаціонарну допомогу за спеціальністю «психіатрія».

З 1 квітня цього року медзаклади, які надають психіатричну допомогу, почали працювати за договором з НСЗУ. Такі заклади можуть лікувати пацієнта у стаціонарі, а також надавати допомогу амбулаторно, якщо стан людини дозволяє це зробити. Це означає, що зникає мотивація не виписувати пацієнта зі стаціонару без медичних показів, адже зайняте ліжко більше не оплачується.

За пакетом «Психіатрична допомога дорослим і дітям» НСЗУ уклала договори зі 198 медичними закладами. З них 64 - це монопрофільні психіатричні заклади, ще 20 - наркологічні, решта - багатопрофільні лікарні. За цим напрямом, з початку квітня медзаклади отримали 1 млрд 324 млн грн.

Щоб наблизити психіатричну допомогу до пацієнта у 2021 році НСЗУ запропонує медзакладам укласти договір на новий пакет «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнти мають продовжувати лікування амбулаторно. За потреби мобільна мультидисциплінарна команда приїде до пацієнта і надасть йому допомогу вдома.

За Програмою медичних гарантій, психіатрична допомога для пацієнта - і в стаціонарі, і амбулаторно, є безоплатною. Щоб отримати медичну допомогу можна звернутись до сімейного лікаря, який за необхідності випише направлення на госпіталізацію. Або самостійно звернутись до лікаря-психіатра. Направлення до цього спеціаліста не потрібне. Пацієнт також може самостійно звернутись до медзакладу, який надає психіатричну допомогу. Також безоплатною психіатрична допомога буде для пацієнтів, яких доставила до медзакладу бригада швидкої медичної допомоги.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram