Новий коронавірус 2019-nCoV

У людини коронавірус було виявлено всередині 60-х років минулого століття. Вони отримали таку назву завдяки виступам, що нагадують корону, на своїй поверхні.

Вперше коронавіруси були виявлені у тварин: кажанів, мишей, альпак, свиней, собак, великої рогатої худоби, курей. Вони викликають різні захворювання, включаючи гастроентерити та інфекції дихальних шляхів тощо.

Родина Coronaviridae містить декілька груп вірусів: α (альфа), β (бета), γ (гамма) та δ (дельта). Найпоширеніші штами коронавірусів, що зустрічаються у людей:
- 229E (а);
- NL63 (а);
- OC43 (β);
- HKU1 (β).

Існують також й інші штами, що можуть викликати певні захворювання у людей:
- MERS-CoV (β-коронавірус, який викликає Близькосхідний респіраторний синдром [MERS]);
- SARS-CoV (β-коронавірус, що викликає тяжкий гострий респіраторний синдром, або SARS);
- Коронавірус 2019 року (2019-nCoV).

MERS-CoV, SARS-CoV та 2019-nCoV – це віруси, які зустрічалися у тварин і внаслідок зміни своєї структури можуть викликати захворювання у людей.

Епідеміологія

2019-nCoV є причиною спалаху захворювань дихальних шляхів в китайському місті Ухань. Станом на 22 січня на території Китаю, Японії, США, Південній Кореї та Таїланді було зареєстровано 448 випадків лабораторно-підтверджених захворювань, із них 9 – летальних.
Інтерактивна мапа поширення захворювання: http://bit.ly/2RVX48q

Наразі Центр контролю та профілактики захворювань повідомляє, що інкубаційний період може тривати від 2 до 14 днів (ґрунтується даних про інкубаційний період при MERS).

Пацієнти, у яких виявлено 2019-nCoV, повідомляли про перебування на базарі з морепродуктами та зооринках, що свідчить про те, що інфікуватися новим коронавірусом можна при контакті з тваринами. Але не у всіх випадках інфіковані люди мали контакт з тваринами чи продуктами тваринного походження, тому джерелом захворювання також можна вважати хвору людину.

Досі невідомо, наскільки контагіозним є збудник.

Клінічні прояви

Як повідомляється, у пацієнтів із підтвердженою інфекцією 2019-nCoV спостерігалися легкий та тяжкий респіраторний синдром, що клінічно проявлялись наступним:
- лихоманкою;
- кашлем;
- задишкою.
Також новий коронавірус може викликати гострий респіраторний дистрес синдром, сепсис та септичний шок.

Центр контролю та профілактики захворювань розробив клінічні критерії інфікування 2019-nCoV на основі даних про захворювання, що викликають MERS-CoV та SARS-CoV. Вони можуть змінюватися залежно від нових даних.

У разі виявлення пацієнта з підозрою на інфікування коронавірусом необхідно негайно повідомити епідеміологічну службу.

Необхідно провести вірусологічне дослідження якнайшвидше. Для підвищення ймовірності виявлення коронавірусу рекомендовано брати зразки з різних ділянок (обов’язково з верхніх та нижній дихальних шляхів та сироватку крові). Додатково для дослідження можна брати зразки калу та сечі.

Лікування

Не рекомендовано призначати противірусні препарати при інфекції 2019-nCoV. Люди, інфіковані 2019-нCoV, повинні отримувати симптоматичне лікування. У важких випадках необхідно проводити підтримку функції життєво важливих органів.

Профілактика

Наразі вакцина проти 2019-нCoV не розроблена. Найкращий спосіб профілактувати інфікування – уникати впливу цього вірусу.

Всесвітня організація охорони здоров’я на основі відомої інформації про збудника та перебіг захворювання розробила неспецифічні методи профілактики:
- уникати контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
- мити руки з милом після контакту з тваринами або продуктами тваринного походження;
- уникати будь-якого контакту з тваринами, що живуть на вулиці та території зооринку;
- не торкатись очей, носа або рота брудними руками;
- уникати споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження;
- потрібно проводити термічну обробку продуктів тваринного походження (сире м’ясо, м’ясні продукти, молоко) належним чином;
- уникати контакту з потенційно інфікованими тваринними продуктами життєдіяльності у ґрунті або на частинах предметів на території магазинів або зооринків.

Заходи профілактики для медичних працівників:
- використовуйте засоби захисту (маски з екраном, захисні окуляри, медичні маски, рукавички, халат) та дотримання дистанції 1-2 м під час спілкування з пацієнтами;
- дотримуйтесь правил особистої гігієни (миття рук з милом та водою);
- не торкайтеся обличчя, коли працюєте в рукавичках або голими руками;
- проінформуйте пацієнтів про необхідність використання маски, коли вони знаходяться поза межами палати.


Ймовірні наслідки

Європейський центр по контролю та профілактиці захворювань вважає:
- подальше розповсюдження вірусу по всьому світу є дуже вірогідним;
- ризик інфікуватися для осіб, що подорожують з Європейського Союзу та Європейської Економічної зони до м. Ухань, є середнім;
- потенційний рівень загрози від спалаху нового коронавірусу є високим.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram