НСЗУ пропонує у 2021 році збільшити фінансування медичної допомоги при пологах

За 5 місяців дії Програми медичних гарантій 110 440 пацієнток отримали безоплатно допомогу при пологах. Загалом НСЗУ законтрактувала 397 медзакладів на надання медичної допомоги при пологах, 70 з них – спеціалізовані пологові будинки та перинатальні центри.

Медична допомога при пологах цього року визначена як пріоритетна послуга Програми медичних гарантій. Це означає, що Національна служба здоров’я України приділяємо особливу увагу цьому виду послуг. Зокрема, оплачує надання такої допомоги за підвищеним тарифом і висуває до медзакладів певні вимоги щодо наявності у них необхідного обладнання та команди спеціалістів, які здатні забезпечити пацієнткам цілодобову медичну допомогу.

За 5 місяців дії Програми медичних гарантій 110 440 пацієнток отримали безоплатно допомогу при пологах.

Загалом НСЗУ законтрактувала 397 медзакладів на надання медичної допомоги при пологах, 70 з них – спеціалізовані пологові будинки та перинатальні центри. На сьогодні НСЗУ виплатила цим закладам 962 млн грн. за надання допомоги пацієнткам.

До безоплатного пакету допомоги при пологах включено: моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (у тому числі лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби); медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою; медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині; зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію, стабілізацію стану дитини після народження; вакцинацію новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень;лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку та харчування під час перебування у стаціонарі.

Щоб отримати допомогу при пологах, пацієнтці потрібно приїхати до обраного акушерського стаціонару, або викликати «швидку», яка її туди доставить.

Пологи з черговою акушерською бригадою є для пацієнтки безоплатними. Якщо ж вона хоче народжувати у конкретного лікаря, то лише в такому випадку в закладі може бути встановлена додаткова офіційна оплата, яку пацієнтка має внести до каси.

У наступному році НСЗУ пропонує залишити медичну допомогу при пологах пріоритетним напрямком та збільшити тариф на надання такої допомоги. До того ж, НСЗУ планує платити за підвищеним коефіцієнтом закладам, які можуть забезпечити надання комплексних послуг вагітній та новонародженому, тобто мають договір як на надання медичної допомоги при пологах, так і медичної допомоги новонародженим.

Також пропонується виділити в окремий пакет послуги з ведення вагітності в амбулаторних умовах. За цим пакетом пацієнтка зможе безоплатно отримати - динамічне спостереження вагітності, включаючи контроль за станом здоров’я вагітної, повнотою обстежень, консультацій, виконанням лікувально-профілактичних заходів, організація та проведення диспансерного нагляду (взяття на облік, розробка індивідуального плану ведення вагітності відповідно групи ризику), лабораторні та інструментальні дослідження згідно з галузевими стандартам та проведення комплексу профілактичних заходів, спрямованих на попередження ускладнень вагітності і післяпологового періоду, а також психопрофілактична підготовка вагітної до пологів.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram