Понад 124 тисячам українців проведено дослідження з раннього виявлення раку

На надання послуг з їх проведення НСЗУ законтрактувала 683 медзаклади, 33 з них – приватні. На сьогодні Національна служба здоров’я України вже виплатила понад 58 млн грн медзакладам за проведення обстежень пацієнтів. Вони є для пацієнта безоплатними.

Щороку близько 140 тисяч українців дізнаються, що мають онкозахворювання. І дуже часто ці захворювання виявляють на пізніх стадіях, що зменшує шанси на подолання хвороби. Тому цього року в Програмі медичних гарантій ранню діагностику онкозахворювань визначено пріоритетним напрямком.

До Програми медичних гарантій включено6 інструментальних досліджень,спрямованих на ранню діагностику найпоширеніших онкозахворювань.На надання послуг з їх проведення НСЗУ законтрактувала 683 медзаклади, 33 з них – приватні. На сьогодні Національна служба здоров’я України вже виплатила понад 58 млн грн медзакладам за проведення обстежень пацієнтів. Вони єдля пацієнта безоплатними.

З початку впровадження Програми медичних гарантій, понад 124 тисяч пацієнтів безоплатно зробили дослідження щодо раннього виявлення онкозахворювань. Зокрема, 59 600 пацієнткам виконано мамографію,12 107 пацієнтам - колоноскопію, 4 623 - бронхоскопію, 3 790 - цистоскопію та2 482 -гістероскопію.

Для проходження обстеження лікар має його рекомендувати, зважаючи на підозру новоутворення, і виписати направлення. Для проходження обстеження пацієнт може обрати будь-який медичний заклад, що уклав договір з НСЗУ на надання таких послуг. Як комунальний, так і приватний.

Щоб пройти дослідження для ранньої діагностики онкозахворювань безоплатно, пацієнту потрібно звернутись до свого сімейного або лікуючого лікаря, який випише направлення на обстеження та обрати медзаклад для проходження дослідження. До пакету послуг з проведення досліджень, який пацієнт отримує безоплатно, включено: проведення дослідження з забезпеченням анестезії за потреби, гістологічне дослідження взятого у пацієнта під час обстеження матеріалу за потреби та аналіз та опис результатів дослідження.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ та з урахуванням рівня захворюваності на онкопатології населення різного віку, встановлюються обмеження по віку пацієнтів, яким призначаються такі дослідження. Наприклад, мамографію призначають пацієнткам віком від 40 років, цистоскопію - пацієнтам від 50 років. Водночас пацієнтам молодшого віку лікар також може призначити такі дослідження і виписати направлення, якщо підозрює новоутворення. Пацієнт може пройти діагностичну процедуру безоплатно за направленням лікаря у медичних закладах, законтрактованих на пакети з діагностики та хіміотерапевтичного або радіологічного лікування, в які включена діагностика при підозрі на новоутворення.

Наступного року НСЗУ пропонує залишити ранню діагностику онкозахворювань серед пріоритетних послуг Програми медичних гарантій. Це дозволить виявляти захворювання на більш ранніх стадіях та підвищить шанси пацієнтів на успішне лікування.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram