Що варто знати про оксолінову мазь

Майже кожен із нас хоча б раз в житті мастив ніс оксоліновою маззю чи іншими бальзамами з ментолом/м'ятою/евкаліптом, які начебто “вбивають” віруси. Якщо ні, то принаймні ви могли чути рекомендацію це робити, аби захиститися від застуди та грипу. Це дуже поширений метод профілактики, який походить ще з аптечок наших бабусь та дідусів. Але наукового обґрунтування він не має.

Нанесення різноманітних мазів чи кремів на ділянки носових ходів, щоби захиститися або вилікуватися від гострих респіраторних вірусних інфекцій не допомагає ні дітям, ні дорослим. Чому так — допомагає розібратися педіатр Лідія Бабич (http://bit.ly/2RL3szv)

Діюча речовина оксолінової мазі — оксолін, який знаний в суспільстві як противірусний засіб, що начебто знищує мікроби в організмі. Насправді ж він не має доведеної противірусної дії. Так само цієї дії не мають жодні ефірні олії чи екстракти, що додають у мазі.

Потрапляючи до носа, така мазь просто блокує носовий хід та ускладнює дихання. Якщо це дитина, яка має відносно менший носовий хід, дихання блокується ще більше, вона почуває себе некомфортно, починає лізти руками до носа — що у свою чергу тільки провокує занесення інфекції до організму.

Поверхня слизової оболонки носу, має постійно омиватися рідким слизом. Так вона очищується — це захисна система нашого організму. Якщо ми добряче намастимо там маззю, слизова не зможе “почиститися” від часточок пилу, диму чи тих самих збудників респіраторних інфекцій. Навпаки, на неї весь цей непотріб тільки сильніше налипатиме. Тож мажучи у носі будь-якими мазями, ми навпаки підвищуємо шанси захворіти, а не захищаємо себе.

Що б ви не робили, ви не зможете захиститися від вірусів на 100%. Але є справді дієві способи зменшити свої шанси захворіти, а є забобони, які витягують гроші та, дуже часто, ще й погіршують ситуацію.

Що треба робити, щоби не захворіти на ГРВІ:

▪ Вакцинуватися від грипу, особливо людям, які мають хронічні хвороби, дітям та вагітним.
▪ Збалансовано харчуватися.
▪ Пити достатньо рідини.
▪ Провітрювати та зволожувати приміщення.
▪ Займатися спортом і бути фізично активним.
▪ Позбутися звички торкатись носа руками в громадському транспорті.
▪ При чханні затуляти обличчя згином ліктя чи серветкою, а не долонями.
▪ Мити руки водою і милом та використовувати антисептик для рук, якщо миття неможливе в якийсь момент.
▪ Подбати про достатню кількість сну. При перевтомі імунітет може слабше реагувати.

Що не треба робити:

▪ Приймати противірусні засоби, імуномодулятори, інтерферони та інші препарати з недоведеною ефективністю.
▪ Мазати мазями ніздрі.
▪ Закривати всі вікна і двері й боятися провітрювати приміщення.
▪ Ходити в захисній масці.
▪ Обкладати цибулею приміщення, вмикати УФ-лампи, мити приміщення хлоркою та застосовувати інші засоби дезінфекції приміщення.

Ми всі переживаємо за себе та близьких, тому хочемо захиститися наскільки це можливо. Та при цьому дуже важливо користуватися лише методами, які пройшли перевірку наукою. Вирішуючи як найбільш ефективно запобігти хворобі, зверніться за консультацією до фахового лікаря.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram