В Україні запроваджено більш жорсткі протиепідемічні заходи

На виконання доручення Президента України та рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС Кабінет Міністрів України прийняв рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України для запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Протиепідемічні заходи у зв’язку зCOVID-19

Постановою від 16.03.2020 р. № 215 на період карантину (до 3 квітня 2020 р.) введена заборона залізничного, авіа- та автобусного міжміських та міжобласних пасажирських перевезень, а також робота метрополітенів.

Документом, зокрема, заборонено з 18 березня до 3 квітня 2020 р.:

  • на усій території нашої держави регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні;
  • перевезення більше 10 пасажирів одночасно в трамваях, тролейбусах та автомобільному транспорті, в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах.

Крім того, з 17 березня до 3 квітня заборонено перевезення пасажирів метрополітеном в Києві, Харкові та Дніпрі.

З 18 березня 2020 р. до прийняття окремого рішення заборонено перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішніх сполучень (приміському, міському, регіональному та дальньому).

При цьому АТ «Укрзалізниця» дозволено здійснювати окремі пасажирські рейси у внутрішньому залізничному сполученні, рішення щодо яких приймається в кожному окремому випадку за погодженням з Мінінфраструктури та МОЗ, або ж міжнародному залізничному сполученні за погодженням Мінінфраструктури, МЗС та Держприкордонслужбою.

Також з 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та ін.) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб. Дозволено лише заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

З 17 березня 2020 р. заклади громадського харчування (ресторани, кафе), торговельно-розважальні центри, інші заклади розважальної діяльності, фітнес-центри, заклади культури повинні тимчасово припинити свою роботу. Дозволено надавати послуги з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлення за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

Дозволяється торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Також можна здійснювати банківську та страхову діяльність.

Припинення планових госпіталізацій та операцій

МОЗ України доручено тимчасово припинити планову госпіталізацію та планові операції, крім невідкладних і термінових. Крім того, максимально підготувати та перепрофілювати медичні заклади для прийому та лікування інфікованих хворих у тяжких станах.

Контроль за виконанням цієї постанови Уряду покладено на МВС та Національну поліцію.

Органам влади, підприємствам та організаціям рекомендовано забезпечити організацію позмінної роботи працівників, а за технічної можливості — також роботи в режимі онлайн.

Коментар Віктора Ляшка

За інформацією МОЗ України, станом на 17 березня 2020 р. 15 областей України мають тести для виявлення коронавірусу, ще 1 млн тест-систем надійде найближчим часом. Тести є у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Також на ринок зайшли експрес-тести, які дозволяють робити дослідження біля ліжка хворого.

Таку заяву в ефірі програми одного з центральних телеканалів зробив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України В. Ляшко. Він також додав, що зараз МОЗ України готує наказ, згідно з яким усі медичні заклади мають скасувати планові операції та госпіталізації на період загострення ситуації навколо поширення коронавірусу COVID-19.

Новий протокол для лікарів при коронавірусі COVID-19

«Це звільняє ліжка у відділеннях інтенсивної терапії та апарати штучної вентиляції легень», — сказав В. Ляшко.

Заступник міністра нагадав, що минулого тижня МОЗ України змінило алгоритм Стандарту надання медичної допомоги.

Україна перейшла на 3-й сценарій розвитку коронавірусу відповідно до класифікації Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram