За півтора роки кількість приватних закладів “первинки”, що уклали договір з НСЗУ, зросла у понад 2,5 рази

Пацієнт в Україні має можливість вільно обрати медичний заклад, в якому хоче отримати допомогу, а НСЗУ заплатить за надання такої допомоги цьому закладу, незалежно від його форми власності. На первинному рівні медичної допомоги приватні заклади та лікарі-ФОП складають близько третини від загальної кількості закладів, законтрактованих НСЗУ.

На сьогодні НСЗУ законтрактувала 548 приватних закладів та лікарів-ФОП, що надають первинну допомогу, та 64 заклади, які надають спеціалізовану меддопомогу.

На первинному рівні медичної допомоги приватні заклади та лікарі-ФОП складають близько третини від загальної кількості закладів, законтрактованих НСЗУ. І їх кількість постійно зростає. Зокрема, на початку 2019 року їх було лише 204, на кінець 2019 – 416, а на сьогодні їх вже 548. Тобто за півтора роки кількість приватних закладів, що уклали договір з НСЗУ, зросла понад в 2,5 рази.

Цього року НСЗУ законтрактувала 60 приватних закладів, що надають спеціалізовану допомогу, ще 4 – це лікарі-ФОП. Серед цих закладів: 34 заклади уклали контракт з НСЗУ на надання амбулаторної вторинної допомоги, 36 медзакладів уклали договір на надання послуг з проведення пацієнтам інструментальних досліджень для ранньої діагностики онкозахворювань (мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія). По 4 приватних медзаклади законтрактувались на надання послуг з медичної реабілітації, проведення хірургічних операцій в стаціонарних умовах, надання послуг з діагностики та хіміотерапевтичного лікування пацієнтам з онкозахворюванням. По 2 медзаклади уклали договори на надання послуг з лікування інфаркту, послуг з гемодіалізу та стаціонарної допомоги без проведення хірургічних операцій.

За надання послуг пацієнтам цими приватними закладами у квітні-серпні НСЗУ виплатила їм 97 млн грн.

Це підтверджує - приватним закладам, лікарям-ФОП «первинки» вигідно укладати договори з НСЗУ, яка оплачує надання ними медичних послуг пацієнтам. В той же час пацієнти отримують більше можливостей для обрання кращого лікаря та кращого медзакладу. Зростання кількості приватних закладів стимулює конкуренцію за пацієнта та змушує медзаклади покращувати якість надання послуг, адже «гроші йдуть» за пацієнтом – до конкретного лікаря і конкретного закладу, які він обирає.

На сьогодні, 770 тисяч українців уклали декларації з лікарями-ФОП та лікарями приватних закладів «первинки». Загальна кількість таких лікарів – 1320, 195 з них працюють в селах та смт

НСЗУ виплатила за надані цими медзакладами та лікарями-ФОП послуги пацієнтам з початку року 250 млн грн.

Законтрактовані НСЗУ приватні медичні заклади та лікарі-ФОП є рівноправними учасниками медичного простору. Вони надають повний обсяг медичних послуг населенню, згідно з договором. Українці мають можливість отримувати в них ці послуги відповідно до встановлених правил – за наявності укладеної декларації зі своїм лікарем, якщо мова йде про первинний рівень медичної допомоги, за направленням лікаря – для отримання спеціалізованої допомоги, або без нього, якщо мова йде про допомогу спеціалістів, для звернення до яких не потрібно направлення чи в разі необхідності ургентної допомоги.

Водночас усі законтрактовані НСЗУ медичні заклади мають рівні права у забезпеченні надання пацієнтам медичних послуг в повному обсязі відповідно до договору з НСЗУ. Тобто, наприклад, приватні заклади «первинки» та лікарі-ФОП отримують вакцини, що закуповуються за кошти державного бюджету, щоб забезпечити проведення щеплень своїм пацієнтам. Приватні заклади, що надають спеціалізовану допомогу, наприклад, з лікування інфаркту, повинні бути забезпечені стентами, які також закуповуються централізовано за кошти бюджету. Налагодження процесу забезпечення медзакладів ліками та медичними виробами, що закуповуються за державні кошти - в повноваженнях місцевої влади.

За державні кошти пацієнт отримує у лікаря з приватного закладу «первинки» чи лікаря-ФОП весь обсяг послуг, передбачений Програмою медичних гарантій: необмежену кількість консультацій лікаря, базові дослідження та аналізи, а також вакцинацію дітей та дорослих, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Також цей лікар виписує рецепти, зокрема, електронні на ліки за програмою «Доступні ліки», електронні направлення до інших спеціалістів, на проведення досліджень чи лікування, що дає можливість пацієнту отримати ці послуги безоплатно.

Щоб отримати спеціалізовану медичну допомогу безоплатно, або пройти обстеження у приватному закладі, який уклав договір з НСЗУ на надання таких послуг, пацієнту потрібно отримати направлення свого лікаря, з яким укладено декларацію, або лікуючого лікаря, і звернутись до обраного медичного закладу.

Незалежно від того, який лікар виписав йому це направлення - який працює в комунальному закладі чи приватному, або має власну практику. Так само пацієнт з направленням від лікаря-ФОП чи лікаря з приватної клініки може звернутись для отримання послуг чи проведення обстеження до комунального закладу охорони здоров’я.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram