Зубний порошок: що це таке і чи краще він, ніж зубна паста?

Якщо ви ніколи не чули про зубний порошок, ви не самотній. Цей продукт був попередником зубної пасти, але десятиліття тому він втратив популярність.

Незважаючи на те, що його важко знайти на полицях магазинів, зубний порошок все ще доступний в інтернеті і в аптеках. Але, чи варто вам купувати його? У цій статті ми пояснимо різницю між зубним порошком і зубною пастою, а також розповімо про їх плюси і мінуси.

Що таке зубний порошок?

Вважається, що зубний порошок виник багато тисяч років тому. Стародавні люди, можливо, використовували такі інгредієнти, як мирра, спалені яєчні шкаралупи, подрібнена зола, кістки тварин і мушлі устриць для створення порошків, здатних видаляти запах з рота, а також, чистити і полірувати зуби. Саморобні і виготовлені зубні порошки, що містять сіль, крейда або харчову соду, досягли піку своєї популярності в 19-м столітті. Сьогодні зубні порошки можна зробити вдома з різних інгредієнтів, таких як:

  • харчова сода
  • крупна сіль
  • порошок з активованого вугілля
  • для смаку ефірні масла, м’ята або гвоздика, а також підсолоджувач, такий як ксиліт.

Зубні порошки також можна купити в аптеках. Деякі зубні порошки містять фтор для боротьби з карієсом. Типові інгредієнти «покупного зубного порошку» включають абразиви, призначені для полірування зубів і видалення поверхневих плям. Ми рекомендуємо використовувати м’яку зубну щітку при чищенні зубів порошком, щоб уникнути пошкодження емалі зубів. Деякі інгредієнти, які ви можете знайти в покупному зубному порошку:

  • харчова сода (бікарбонат натрію)
  • активоване вугілля
  • бентонітова глина
  • ромашка, муміє, гвоздика, звіробій, шавлія, ароматизатори.

На відміну від зубної пасти, зубної порошок вимагає води. Насипте рекомендовану кількість порошку, зазвичай близько однієї восьмої чайної ложки, на вологу зубну щітку і чистіть зуби, як зазвичай.

Що таке зубна паста?

Зубна паста почала замінювати зубний порошок близько 1850 року і спочатку продавалася в банках. Ранні форми зубної пасти часто містили інгредієнти, такі як крейда і мило. Фтор був введений до складу зубної пасти в 1914 році. Звичайно, зараз зубні пасти складаються далеко не з двох нешкідливих компонентів і деякі цілком якісно справляються з підтриманням чистоти в роті. Вибираючи зубну пасту, вам слід звернути увагу на вміст у ній таких речовин як:

Триклозан. Триклозан є антибактеріальним і протигрибковим інгредієнтом. Але, він був видалений з більшості складів зубної пасти через побоювання щодо його здатності генерувати стійкість до антибіотиків, а також порушувати функцію гормонів щитовидної залози.

Лаурилсульфат натрію (SLS). У деяких дослідженнях вказується, що використання цього інгредієнта є безпечним, і страх перед ним перебільшений.
Однак, за висновком експертів Cosmetic Ingredients Review (організація, що займається перевіркою безпеки косметичних інгредієнтів), лаурилсульфат натрію викликає роздратування шкіри у піддослідних тварин і деяких людей

Фтор. Хоча загальновизнано, що фтор корисний для здоров’я зубів, у деяких людей є побоювання з приводу побічних ефектів, які він може викликати. До них відносяться зміна кольору або білі плями на зубах (флюороз зубів) і кістковий флюороз, захворювання кісток. Варто відзначити, що побічні ефекти від фтору викликані ковтанням його у великих кількостях, а не стандартним використанням зубної пасти.

Що ефективніше при чищенні зубів, порошок або паста?

Незважаючи на те, що було проведено багато досліджень, що показують важливість чищення зубів зубною пастою з фтором, мало хто протиставляє переваги зубної пасти в порівнянні з зубним порошком.

Проте, два дослідження (одне проведено в 2014 році і інше в 2017 році), показали, що зубний порошок більш ефективний, ніж зубна паста, для видалення поверхневих пігментних плям із зубів, а також для боротьби з гінгівітом, викликаним зубним нальотом.

Що в підсумку?

Зубний порошок передував зубній пасті багато століть. Сьогодні він широко не використовується, але все ще доступний для покупки через інтернет. Зубний порошок не був широко вивчений. Проте, два невеликих дослідження показали, що зубний порошок перевершує зубну пасту, коли справа доходить до зменшення зубного нальоту і деякого відбілювання пігментних плям. Більшість складу зубного порошку не містять фторид або будь-якої іншої інгредієнт, що бореться з карієсом.

Незалежно від того, чи використовуєте ви зубний пасту, зубний порошок або їх комбінацію, перевірте їх склад, щоби переконатися, що ви користуєтеся продуктом, який вам не зашкодить.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram