ЦГЗ попереджає про сніголавинну небезпеку та паводки, які несуть загрозу здоров’ю українців

Оперативний центр із реагування на надзвичайні ситуації Центру громадського здоров’я повідомляє про ризики сніголавинної небезпеки та паводків в Україні.

За інформацією УкрГірометцентру, у зв’язку з відлигою та очікуваними опадами, 26–27 лютого на високогір’ї Закарпатської та в середньогір’ї Львівської областей, 26–28 лютого на високогір’ї Івано-Франківської області зберігається значна сніголавинна небезпека (3 рівень).

Через інтенсивну вiдлигу, очiкуються пiдйоми рiвнiв води над поточними рівнями:

  • 25–28 лютого на рiчках басейнiв Сяну, Днiстра (Львiвська, Iвано-Франкiвська обл.), Прута та Сiрету на 0,3–1,3 м, без негативних наслідків; на рiчках басейну Західного Бугу (Львiвська, Волинська обл.) та на рівнинних притоках Днiстра (Тернопiльська, Хмельницька, Вiнницька обл.) на 0,2–0,7 м із можливим виходом води на заплаву (рівень небезпеки жовтий).
  • 26 лютого-1 березня на рiчках басейну Прип’ятi на 0,2–0,7 м із виходом води на заплаву в Старовижiвському районi, подальшим затопленням заплавних територiй у Ратнiвському, Любешiвському районах Волинської областi та Зарiчнянському районi Рiвненської областi, у с.Пiдгiр’я Ратнiвського району Волинської областi очiкується досягнення вiдмiтки затоплення присадибних дiлянок (рівень небезпеки жовтий).
  • Очiкується руйнування льодового покриву, льодохiд, на окремих дiлянках можливе утворення заторiв льоду з рiзкими коливаннями рiвнiв води.

Оперативний центр із реагування на надзвичайні ситуації ЦГЗ попереджає про те, що ризик паводків можливий у всіх регіонах України. Паводки створюють ризики забруднення річок, у тому числі через потрапляння у воду мінеральних добрив, пестицидів з сільсько-господарських угідь. Це підвищує ризики спалахів гострих кишкових інфекцій, зокрема, сальмонельозу та вірусного гепатиту А.

Як захистити себе від цих захворювань, читайте за посиланнями:

Нагадаємо, на базі Центру громадського здоров’я утворено та забезпечено функціонування Оперативного центру із реагування на надзвичайні ситуації(Emergency Operations Center, EOC) у галузі громадського здоров’я.

Цей центр є найкращою світовою практикою в системі громадського здоров’я. Його діяльність організована у вигляді єдиної ситуаційної кімнати, куди надходить уся інформація про ризики — спалахи хвороб та інші надзвичайні ситуації в галузі охорони здоров’я, а також про стихійні лиха чи техногенні катастрофи. Завдання експертів Центру — аналіз ризиків та їхньої потенційної шкоди, координація оперативних дій, розробка стратегічних рекомендацій та алгоритмів дій для всіх інших інституцій задля уникнення, подолання, зменшення ризиків та їхніх наслідків.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram