Долаємо COVID19: Україна отримала 50 млн євро кредитних коштів від ЄІБ на вакцинацію від коронавірусу

10 грудня 2021 року Європейський інвестиційний банк, банк ЄС, перерахував Україні 50 мільйонів євро, що профінансують закупівлю необхідних вакцин від COVID-19. Ці кошти допоможуть Міністерству охорони здоров’я закупити вакцини від COVID-19, забезпечивши значну частку від кількості, передбаченої національним планом вакцинації України у 2022 році. Кредит підтримає систему охорони здоров’я країни та підвищить спроможність України у боротьбі з пандемією COVID-19. Ця фінансова операція є частиною загальної ініціативи Team Europe щодо реагування на виклики пандемії COVID-19.

За добу 9 грудня 2021 року в Україні зафіксовано 11 327 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Загальна кількість захворювань від початку пандемії становить 3 543 684. Нині 12 252 237 осіб повністю вакциновані від COVID-19, згідно з даними Міністерства охорони здоров’я України. Кошти ЄІБ нададуть Україні можливість придбати вакцини від COVID-19, вкрай необхідні для встановлення контролю над поширенням вірусу і швидшого повернення країни до нормального життя.

Для того, щоб зробити вакцини більш доступними для українців і посилити спроможності країни до протидії кризі COVID-19 та подолання її руйнівних наслідків, ЄІБ перепрофілював частину коштів чинної фінансової угоди. Йдеться про «Програму розвитку муніципальної інфраструктури України» (ПРМІУ/UMIP), що була підписана між ЄІБ і Україною у 2015 році на суму 400 млн євро. ЄІБ виділив 50 млн євро в межах цієї угоди на фінансування заходів протидії COVID-19. Угода про перепрофілювання кредиту у 50 мільйонів євро була ратифікована Україною у жовтні 2021 року.

Жан-Ерік де Загон, голова представництва Європейського інвестиційного банку в Україні, сказав: «Пандемія COVID-19 становить щораз більшу загрозу. Як одні з головних фінансових партнерів України та частина ініціативи Team Europe, ми раді підтримати зусилля Уряду України у боротьбі проти COVID-19. Для швидшого залучення коштів нам вдалося внести зміни до вже затвердженого і чинного кредиту. 50 млн євро, перепрофільовані задля цієї мети, будуть використані для оперативної закупівлі вакцин. Це необхідний крок для боротьби з викликами COVID-19 у сферах охорони здоров’я й економіки, а також для забезпечення кращого майбутнього».

Посол Матті Маасікас, голова Представництва ЄС в Україні, зазначив:«Кредит, наданий ЄІБ, є надзвичайно важливим для оперативного реагування України на пандемію та відновлення після неї. Підтримка закупівлі вакцин, на додаток до вже залученої від ЄС допомоги у боротьбі проти COVID-19, пришвидшить процес вакцинації в Україні. Ми віримо, що цей крок стане вагомим внеском у захист українського населення, зменшить навантаження на медичних працівників і лікарні, а також сприятиме стійкості системи охорони здоров’я України в майбутньому».

Віктор Ляшко, Міністр охорони здоров’я України, сказав: «Завдяки додатковій підтримці від ЄІБ, ми продовжуємо забезпечувати належне фінансування для підтримки системи охорони здоров'я України та сприяти посиленню заходів захисту населення у відповідь на кризу COVID-19. Ми віримо, що разом ми можемо побороти пандемію».

КерівникГрупиуправліннятапідтримкиПрограмирозвиткумуніципальноїінфраструктуриПавлоПахолкосказав: «Ми раді, що можемо підтримати вакцинацію населення України в межах Програми розвитку муніципальної інфраструктури України і що спрямування 50 млн євро на цю мету стало можливим. Як Група управління та підтримки Програми, ми тісно співпрацюємо з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством фінансів для впровадження субпроєкту щодо боротьби з COVID-19 і закупівлі вакцин від коронавірусної хвороби. Оновлена інфраструктура в українських містах має слугувати здоровому населенню, тому вкрай важливо забезпечити доступ усіх українців до вакцини від COVID-19».

Закупівля вакцин від COVID-19 за кошти, надані ЄІБ, буде здійснена компанією Crown Agents, яку раніше затвердив український уряд.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram