НСЗУ відшкодувала аптекам понад 1 млрд гривень

За час адміністрування програми НСЗУ відшкодувала аптекам понад 1 млрд гривень.

Цього року кількість аптек, які долучились до участі у програмі “Доступні ліки”, вперше перевищила 10 тисяч.Місць, де можна отримати ліки за електронним рецептом, стає більше. Пацієнт витрачає менше часу на дорогу. Зокрема, у першому півріччі 2021 року 19% - а це понад 1 млн серед усіх відпущених рецептів - відпускається протягом першої години після виписування рецепту лікарем. Це означає: пацієнту достатньолише 60 хвилин, аби відвідати лікаря, одержати електронний рецепт, отримати необхідні лікарські засоби в аптеці.

За півроку до програми вперше приєдналися понад 401 тис пацієнтів. Загалом, “Доступні ліки” отримують вже 2 мільйони 940 тисяч пацієнтів.НСЗУ чітко виконує умови співпраці з аптечними закладами та вчасно виплачує кошти.

У 2021 році НСЗУ відшкодувала аптекам майже 35 млн грн. За час адміністрування програми НСЗУ відшкодувала аптекам понад 1 млрд гривень.

У межах програми держава відшкодовує вартість ліківпроти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу. У лютому цього року до програми також додали лікарські засоби для вторинної профілактики серцево-судинних захворювань, зокрема інсульту та інфаркту.На сьогодні програма включає 297 лікарських засобів. 93 з них пацієнти можуть отримати повністю безоплатно. Інші - з доплатою.

Лікарські препарати з реєстру програми «Доступні ліки» можна отримати винятково за електронним рецептом.

Щоб отримати препарати за програмою “Доступні ліки”, потрібно зробити два кроки:
- Звернутись до свого лікаря, з яким укладена декларація. Він призначить ліки і випише електронний рецепт, в якому буде зазначена міжнародна непатентована назва препарату – діюча речовина. На телефон пацієнта надійде смс з номером рецепту, який необхідно назвати в аптеці. Якщо пацієнт не використовує мобільний телефон, лікар надасть інформацію про рецепт на папері.
- Прийти до аптеки, яка бере участь у програмі, назвати номер рецепту та обрати потрібні ліки.

Електронний рецепт можна одержати по телефону. Для цього лише потрібно завчасно погодити з алгоритм дій зі своїм сімейним лікарем.

Зпочатку цього року за програмою “Доступні ліки” лікарі первинки виписали понад 7,3 млн рецептів. Найбільша кількість - понад 5 млн 300 тисяч - припадає на серцево-судинні захворювання.

З 1 жовтня 2021 року програма реімбурсації буде розширена. Пацієнти з розладами психіки та поведінки, з епілепсією, зможуть отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою, лікуючись в амбулаторних умовах. Також НСЗУ адмініструватиме програму реімбурсації лікарських засобів для лікування цукрового та нецукрового діабету. Мова йде про інсуліни та десмопресин. Зараз триває підготовка нормативно-правових актів для включення інсулінів у програму.
- Інсулін пацієнти зможуть отримувати безоплатно або з доплатою - винятково за електронним рецептом.
- Щоб отримати електронний рецепт, пацієнтам необхідно мати індивідуальний план лікування із визначенням типу та дозування інсуліну.
- План лікування складає ендокринолог. Тому найближчим часом необхідно прийти на прийом до ендокринолога, щоб лікар створив індивідуальний план лікування в електронній системі охорони здоров’я.

Національна служба здоров’ястане єдиним платником за програмою. Усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник, як це зараз відбувається з “Доступними ліками”. І зможуть обирати будь-яку аптеку, яка має договір з НСЗУ за напрямком реімбурсації інсулінів. Та отримувати інсулін за електронним рецептом у найближчій зручній для себе аптеці.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram