Календарі щеплень: Україна і ЄС

Вакцини - це найважливіше досягнення в історії медицини в попередженні інфекційних захворювань. Імунізація щороку рятує близько 3 мільйонів життів. Проте норми та підходи до вакцинації населення можуть значно відрізнятись від однієї країни до іншої. Це питання є надзвичайно актуальним в Україні з огляду на низький рівень вакцинації. Ми вже розглядали деякі питання імунізації: вакцинації від грипу, вірусу папіломи людини, антивакцинаторства тощо. У статті ж ми проаналізуємо та порівняємо які планові вакцинації застосовуються в Україні та деяких країнах ЄС (Німеччина та Італія).

В Україні станом на сьогодні згідно з календарем щеплень безкоштовно пропонується вакцинація від 10 інфекційних захворювань. Вакцини закуповуються у іноземних виробників, зокрема від гепатиту B (Південна Корея); туберкульозу (Болгарія); кору, краснухи, епідемічного паротиту (КПК, Бельгія та США); кашлюку, дифтерії, правця (АКДП, Індія); поліомієліту (Бельгія та Франція) та Hib-інфекції (Індія).

Порівнюючи з Німеччиною та Італією, вакцина проти туберкульозу - єдина, що рутинно застосовується в Україні та не входить до календаря щеплень вищезазначених країн ЄС. Це обумовлено передусім високою захворюваністю населення Украхїни на туберкульоз (77 на 100000), що перевищує в понад 10 разів аналогічні показники Італії та Німеччини (7,1 та 5,8 на 100000 відповідно).

Вакцини від гепатиту B, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, Hib-інфекції, кору, епідемічного паротиту та краснухи рутинно застосовуються у всіх трьох країнах.

Відмінності між календарями щеплень наведені у таблиці нижче.

Тепер до вакцин, що не входять до українського календаря щеплень.

  • Вітряна віспа. Це інфекційне захворювання дитячого віку, яким найчастіше хворіють діти до 10 років. При прийнятті рішення щодо впровадження рутинної імунізації ВООЗ рекомендує звертати увагу на те, що летальність захворювання в 30-40 разів вища серед дорослих (тому необхідний рівень вакцинації повинен перевищувати 85-90% для того, щоб попередити збільшення кількості випадків серед старших вікових груп), а також для країн, що розвиваються, на інші інфекційні захворювань з більшою летальністю, вакцинація від яких є більш пріоритетною при обмежених ресурсах. Вакцина може вводитись як окремо так і в складі комбінованих вакцин (кір, краснуха, епідемічний паротит, вітряна віспа). Вакцинція проводиться двома дозами. Вартість вакцини знаходиться в межах 800-1400 гривень (всі ціни орієнтовні, за 1 дозу).
  • Ротавірус. ВООЗ рекомендує включення цієї вакцини в національні календарі всіх країн. Всього доступні вакцини від чотирьох виробників, всі з яких є високоефективними. Зокрема смертність пов’язана із діареєю у дітей знизилась на 50% в Мексиці після імплементації імунізації від ротавірусу. В залежності від типу вакцини імунізація проводиться двома або трьома дозами. Вартість вакцини 600-1400 гривень.
  • Менінгококи. 6 серогруп Neisseria meningitidis відповідають за розвиток менінгокової інфекції - A, B, C, W, X та Y. Поширеність цих груп відрізняється в різних регіонах світу. Захворювання може перебігати в різних формах, а одна з його інвазивних форм - менінгококовий менінгіт характеризується надзвичайно високою летальність (50% без лікування) та високою частотою ускладнень. З метою вакцинації використовують кон’юговану бівалентну (A і C), тривалентну (A, C і W-135) та тетравалентні (A, C, Y і W-135) вакцини, а також рекомбінантну MenB вакцину. В залежності від типу вакцини імунізація може проводитись двома або чотирма дозами. Вартість тетравалентної вакцини 1000-1400 гривень.
  • Пневмокок. Захворювання є частою причиною розвитку сепсису, менінгіту та пневмонії у маленькиї дітей та серед старших вікових груп. Існує понад 90 серотипів захворювання. Доступні 2 типи кон’югованих вакцин проти 10 або 13 серотипів. ВООЗ рекомендує застосування цієї вакцинації для всіх країн, особливо з високою дитячою смертністю. Вакцинація проводиться трьома дозами. Вартість вакцини 1800-2400 гривень.
  • Вірус папіломи людини(HPV). Вірус, що є основною причиною розвитку раку шийки матки, анального раку, раку вагіни та члена. Більшість зі згаданих патологій пов’язані із 16 та 18 типами вірусу (загалом налічується понад 100 типів HPV). Існують 3 типи вакцин (проти 2, 4 або 9 типів вірусу), всі з яких є високоефективними у попередженні раку шийки матки. Імунізація проводиться двома або трьома дозами. Вартість бівалентної вакцини 1000-1200 гривень.
  • Herpes Zoster. Оперізуючий герпес розвивається внаслідок реактивації вірусу вітряної віспи (virus varicella zoster). Вакцинація забезпечує значну імунну відповідь, що попереджає розвиток захворювання та його найчастішого ускладнення - післягерпетичної невралгії. CDC рекомендує рутинну імунізацію всіх осіб старше 60 років незалежно від того чи перехворіла особа вітряною віспою в минулому.
  • Грип. Читайте детальніше у нашому огляді вакцинації від грипу.

Варто зауважити, що велика кількість вакцин є незареєстрованими та недоступними на території України.

В Італії з 2017 року щеплення від поліомієліту, дифтерії, правця, гепатиту B, кашлюку, Hib-інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту та вітряної віспи є обов’язковими. Водночас вакцинація від менінгококів B та C, пневмококу та ротавірусу не є обов'язковою. Всі ці вакцини надаються безкоштовно. У випадку якщо батьки вчасно не вакцинують дитину, то їм загрожують штрафні санкції. Регіони можуть встановлювати додаткові вимоги.

В Німеччині вартість всіх вакцин перелічених в календарі щеплень покривається державними та приватними страховими компаніями. Обов’язкою є лише імунізація від кору (з 1 березня 2020). Вакцину мають отримати всі діти старше одного року, що відвідують заклади догляду за дітьми; люди, що працюють в таких закладах; а також особи, що проживають в квартирах спільного проживання для біженців.

#щеплення #вакцинація #Італія #Німеччина #Україна #календар

Юрій Рожко 02 грудня 2020
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram