Коронавірус продовжує розмножуватися в тілі людини навіть після смерті - дослідження

КИЇВ. 9 січня. УНН. Німецькі судово-медичні експерти виявили реплікацію коронавірусу SARS-CoV-2 в горлі пацієнтів, які померли від коронавірусної хвороби COVID-19, більш ніж через тридцять п'ять годин після смерті. Про це повідомляє Le Monde, передає УНН.

Так, оцінкою стабільності SARS-CoV-2 і його інфекційності в посмертному періоді займалася команда Акселя Хайнеманна з Гамбурзького університету. Для підтвердження початкового діагнозу і кількісної оцінки вірусного навантаження під час надходження трупів до медичного відділення університетської клініки Гамбург-Еппендорф були взяті мазки з носоглотки. Потім тіла зберігали при температурі 4°C.

Повідомляється, що мазки з носоглотки, взяті при житті десяти пацієнтів, робилися медперсоналом відділення інтенсивної терапії Медичного центру Гамбурзького університету, а також лікарями загальної практики в середньому за шість днів до смерті (від 2 до 14 днів до смерті). Мазки з носоглотки до і після смерті проводилися медичним персоналом, навченим виконувати цю процедуру.

Дослідники повідомляють, що протягом середнього періоду 17 годин після смерті (час до охолодження тіла до 4°C) спостерігали стабільність кількості вірусної РНК, виявленої у зразках слизової оболонки носоглотки у 79 тілах.

Потім судово-медичні експерти проаналізували посмертну стабільність РНК SARS-CoV-2 в одинадцяти тілах. Дослідники виявили посмертну наявність вірусного навантаження в серії мазків з носоглотки, взятих під час надходження тіл, а потім через 12, 24, 36, 48, 60, 72, 96 і 168 годин. Вони виявили присутність РНК SARS-CoV-2 на постійних рівнях в різний час - таким чином, час не вплинув на рівень вірусного навантаження, йдеться в статті.

"Іноді здавалося, що зареєстровані значення навіть показують збільшення вірусного навантаження (0,6% в годину). Зацікавлені патологоанатоми вирішили продовжити вивчення шести пацієнтів, раніше включених в дослідження з оцінки зростання вірусу в різних тканинах, включаючи глотку. У горлі цих померлих пацієнтів з COVID-19 дослідники виявили присутність вірусу, який реплікувався через 35 годин після смерті", - сказано в статті.

Таким чином, як підсумовується, коронавірус SARS-CoV-2 зберігає свою здатність до інфікування в тканинах померлих пацієнтів із COVID-19 "протягом тривалого періоду часу і на стабільно високому рівні". Тож дослідники закликали до кращої оцінки ризиків інфікування у судовій медицині та підкреслили важливість обережного поводження з трупами, щоб уникнути будь-якого ризику зараження.

Як повідомляв УНН, раніше в дослідженні медики простежили, як часто жителі Нової Зеландії заражалися коронавірусом нового типу, і прийшли до висновку, що серед маорі і полінезійців ризик захворіти COVID-19 приблизно в 2,5-3 рази вище, ніж серед новозеландців європейського походження.

Джерело: УНН
  • За матеріалами: unn
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram