Медичний туризм в Україні - це реально?

Щороку близько 20 млн людей виїзджають за кордон для отримання медичної допомоги. Більшість з них ˗ американці, які не мають медичного страхування і через його високу вартість шукають альтернативні варіанти за межами країни. До цієї категорії належать люди, які потрапили в глухий кут через законодавство або довгі списки очікування на медичну допомогу у себе вдома.Україна туризм

Це явище отримало назву медичний туризм. В останні роки сфера медичних послуг для іноземних громадян трансформувалася у багатомільярдну прибуткову галузь (2% світового ВВП, або 104 млрд доларів). Ринок медичних послуг вигідний як для пацієнтів (менша вартість послуг, уникнення черг у рідній країні), так і для економічного розвитку підприємств/країн/регіонів.

Найбільш популярні напрямки медичного туризму:

  • терапія стовбуровими клітинами
  • пластична хірургія
  • стоматологічні послуги
  • операція зі зміни статі
  • евтаназія
  • трансплантологія
  • репродуктивні технології (ЕКО, сурогатне батьківство).

Мастодонтами в цій галузі залишаються Індія, Туреччина, Таїланд, Ізраїль та Іспанія. А як щодо України? Здавалося б, вигідне географічне розташування, оптимальне співвідношення ціна-якість та сприятливе законодавство – умови, які б мали сприяти розвитку медичного туризму в державі. Так, дійсно чимало іноземців обирають Україну, зокрема через низькі ціни та високу якість надання медичних послуг. Проте, на міжнародному рівні недостатньо інформації про наші клініки, медичні центри та загалом про Україну. Протягом 2019 року з метою лікування нашу країну відвідали майже 65 тис. медичних туристів. За аналогічний період часу сусідню Польщу відвідало близько 180 тисячмедтуристів.

Всі дані приблизні через відсутність єдиної статистики, яка б показала реальні цифри та дала б змогу оцінити кількість іноземних пацієнтів в Україні.

Якими послугами іноземці користуються найчастіше?

1. Серед всього сегменту медичних послуг, за даними УАМТ, 27 % іноземців користувалися стоматологічними процедурами: їдуть як правило, за протезуванням зубів та встановленням зубних імплантатів.

2. Досить привабливою для іноземців є сфера репродуктивних технологій. Завдяки більш ліберальному законодавству України, майбутні батьки, наприклад, можуть отримати послуги сурогатної матері, що є недоступним у багатьох інших країнах. В Європі використання яйцеклітин донора дозволене лише в Чехії, Іспанії та Греції, тому серед європейців мають попит процедури екстракорпорального запліднення в Україні. На сьогоднішній день в Україні працює 34 спеціалізовані клініки репродуктивного здоров'я.
3. Ще один популярний напрям для медичних візитів в Україну — пластична хірургія. За цими послугами сюди їдуть 14% іноземних громадян. Як і в більшості випадків, людей приваблюють ціни: будь-які процедури приблизно вдвічі-тричі дешевші, ніж у сусідніх країнах Європи.

Хто обирає Україну?

Найчастіше сюди приїжджають лікуватися здебільшого українські емігранти, які живуть в США та країнах ЄС. Зараз же до цього списку приєднуються жителі країн-сусідів, Китаю та арабського світу, останні - завдяки полегшенню візового режиму.

Що стримує розвиток медичного туризму в Україні?

Мабуть, перша і очевидна причина – мовний бар’єр. В Україні відчувається брак кваліфікованих кадрів, які володіють іноземною мовою. Ще одна проблема ̶ питання безпеки: війна на Сході та анексія Криму відлякують потенційних клієнтів, більшість з яких не вникають в ситуацію. Ускладнює ситуацію важкість в оформленні візи для в’їзду на території України. До цього переліку проблем можна додати відсутність державної підтримки та чіткої стратегії, яка присутня у тій же Польщі.

Незважаючи на системні проблеми та відсутність необхідного іміджу, при правильній системній, скоординованій роботі наша країна здатна досягти успіху, оскільки в сьогоднішньому глобалізованому світі попит на доступні і висококваліфіковані медичні послуги на світовому ринку постійно зростає. Для цього потрібно лише розробити чітку стратегію і належним чином реалізувати свій неймовірний потенціал. А яким ви бачите майбутнє медичного туризму в Україні?

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram