Нові пакети послуг у Програмі медгарантій-2021: що отримає пацієнт?

Важливий акцент у Програмі медичних гарантій цього року - наближення допомоги до пацієнта.

За новою програмою медичних гарантій, яка почала діяти з 1 квітня 2021 року, Національна служба здоров’я України уклала договори із понад 3 тисячами медзакладів. Це комунальні заклади охорони здоров’я по всій країні, які надають первинну, екстрену та спеціалізовану медичну допомогу. А також - приватні медичні заклади, які готові надавати послуги пацієнтам за бюджетні кошти.

У переважній більшості регіонів заклади подали пропозиції та підписали договір на всі пакети медичних послуг. Кількість закладів, які уклали договір із Національною службою здоров’я у цьому році зросла.

Первинну медичну допомогу за договором з НСЗУ надаватимуть1 848 медзакладів. Це на 150 більше, ніж у минулому році. Серед закладів - 193 приватних та 477 лікарів-ФОП. Пацієнту, який обрав свого лікаря у приватному закладі, доступен весь перелік послуг первинної медичної допомоги. І ці послуги він отримає безоплатно. Найбільше приватних надавачів первинної медичної допомоги та лікарів-ФОП у Одеській області - 62, Дніпропетровській - 60 та Львівській - 52.

Щодо спеціалізованої медичної допомоги, договір з НСЗУ підписали 1886 закладів. Це на 200 більше, ніж у минулому році.

Найбільше спеціалізованих медзакладів, що працюють за Програмою медичних гарантій, у Дніпропетровській області - 167, Харківській - 140 та Донецькій - 102.

У цьому році також зросла кількість спеціалізованих приватних медзакладів, які надаватимуть допомогу пацієнтам безоплатно. Договори із НСЗУ підписали 83 приватних заклади та 16 лікарів-ФОП. Це на 30 більше, ніж минулоріч. Це свідчить про те, що затверджені урядом тарифи є привабливими для приватних закладів і вписуються у їхню бізнес-модель. Найбільше договорів приватні заклади уклали на надання пріоритетних амбулаторних послуг з раннього виявлення онкології - мамографії, гістероскопії, гастроскопії, колоноскопії, цистоскопії та бронхоскопії. Серед нових напрямів у цьогорічній програмі медгарантій - “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”. Жінки можуть обирати, у кого та де спостерігати вагітність. При цьому місце проживання чи реєстрації не має значення. Все, що потрібно для того, щоб спостерігати вагітність, є у пакеті“Ведення вагітності в амбулаторних умовах”. Тобто консультації, аналізи, обстеження, в тому числі пренатальний скринінг, будуть безплатними для вагітної у закладах, які мають договір на цей пакет.

Важливий акцент у Програмі медичних гарантій цього року - наближення допомоги до пацієнта. Тож ми запровадили спеціальний пакет - “Супровід та лікування та дорослих та дітей з туберкульозом на первинному рівні медичної допомоги”.

Серед нових пакетів у 2021 році - лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Цю медичну допомогу виділили в окремий напрям, адже пацієнти з цими діагнозами потребують тривалої та дороговартісної медичної допомоги. І трансформація системи охорони здоров’я, яка зараз відбувається, покликана знизити катастрофічні витрати на лікування, які несуть пацієнти з онкологією зі своєї кишені.

Перелік закладів, які надають ту чи іншу медичну допомогу за договором з НСЗУ, можна знайти на офіційному сайті Національної служби здоров’я у розділі “Е-дані” на дешборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій”. А також зателефонувавши до нашого контакт-центру за номером 16-77.



Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram