Перспективи лікування коронавірусних пневмоній стовбуровими клітинами

Сьогодні найбільшим ускладненням при Covid-19 є пневмонії, які часто призводять до летальних наслідків. Незважаючи на затверджені протоколи і методичні рекомендації, відсоток ускладнень є надзвичайно високими, що зумовлює пошук нових перспективних методів лікування. Одним з таких варіантів є використання стовбурових клітин. Відповідний висновок можна зробити аналізуючи результати дослідження, яке спільно провели Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, Інститут клітинної терапії, Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського НАМН України та Київська міська клінічна лікарня №4. Про основні етапи, складнощі та перспективи розказує Володимир Шаблій - кандидат біологічних наук, заступник директора Кріобанку Інституту клітинної терапії.

Історія питання

Перші спроби використання стовбурових клітин для лікування Covid-19 та його ускладнень були здійснені в Китаї і показали обнадійливі результати. Враховуючи цей досвід, Інститут клітинної терапії вирішив провести власні дослідження, аналогів яким ще не було в нашій країні.

Враховуючи результати китайських вчених та проаналізувавши наші клінічні випадки застосування стовбурових клітин, було вирішено змінити протокол лікування і замість однієї дози, перейти на триразове ведення клітин.

Результати дослідження та перспективи

В досліджені брали участь пацієнти з підтвердженим діагнозом Covid-19, віком 36-73 роки. Деякі пацієнти мали супутні проблеми серцево-судинної чи дихальної системи, що зумовило важкий перебіг протікання хвороби.

Для лікування використовувалися мезенхімальні стовбурові клітини з пуповини людини, що пояснюється їх здатністю до зниження запальних процесів. Це в свою чергу дозволяє подолати "цитокіновий шторм", який досить складно зупинити традиційними медичними засобами.

В результаті лікування стовбуровими клітинами у пацієнтів спостерігався більш легкий перебіг хвороби та коротший період одужання. Більш детальні результати щодо рівня фіброзування легень будуть отримані на основі проведення наступних періодичних обстежень пацієнтів з використанням комп'ютерної томографії, аналізів крові, та інших досліджень. Порівняння цих результатів з результатами пацієнтів, які не отримували введення клітин, дозволить зробити достовірні висновки стосовно ефективності використання стовбурових клітин.

Попри те, що використання стовбурових клітин є надзвичайно перспективним, головною перешкодою є вартість такого лікування, що пояснюється унікальністю обладнання і відсутністю відповідних державних програм. Однак через 5-10 років цей вид лікування стане більш доступним з розвитком і більш масовим використанням даних технологій.

За матеріалами: Факти ICTV. Здоров'я

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram