«Постковідна» депресія – як позбутися

Вплив хвороби та викликаного нею стресу, а також органічні порушення, пов'язані з перенесеною коронавірусною інфекцією – все це може запустити механізм розвитку депресивного стану. Що таке депресія та як з нею боротися у «постковідний» період?

Чимала кількість перехворілих на COVID-19 починають бачити життя у чорному кольорі. Багатьом з нас відома історія харківського лікаря Олега Басилайшвілі, у якого після перенесеного ковіду розвинулася клінічна депресія, що призвела до суїциду.

постковідна депресія

Зв'язок між психічним здоров'ям і COVID-19 вже довели вчені: у перехворілих людей нерідко розвиваються депресія, тривожність, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), проблеми зі сном. У майже 40% людей, які перенесли хворобу у тяжкій формі, діагностуються неврологічні проблеми – судоми, головний біль та ін., що лише загострює депресивну ситуацію. Чому так відбувається?

Посткоронавірусна депресія – причини
Причини виникнення «постковід-депресії» діляться на дві великі групи:

1. Органічні. Коронавірус може порушувати нейромедіаторні зв'язки в мозку, пошкоджуючи його ділянки, відповідальні за емоції. Через це виникають депресивні епізоди, надмірне нервове збудження, тривога, безсоння, пригніченість. Велику роль відіграють і побічні ефекти від ліків, загальне виснаження сил організму під час хвороби. З подібними проблемами працює лікар-невролог, невропатолог.

2. Ментальні. В цьому випадку психологічні порушення пов'язані зі страхом, соціальною ізоляцією, тривогою про майбутнє, фінансовими проблемами, вимушеними змінами способу життя та іншими неорганічними чинниками. Подібні проблеми вирішуються за допомогою лікаря-психотерапевта, психіатра.

Тобто, у будь-якому випадку для повноцінної боротьби з постковідною депресією неможливо обійтися без кваліфікованої допомоги. Тому ми настійно рекомендуємо обов'язково звертатися до лікаря при відчутті будь-якого душевного дискомфорту після ковіду – якщо відпустити ситуацію на самоплив, вона може вилитися у набагато важчі проблеми.

Як може заявляти про себе постковідна депресія?

Симптоми її такі:

  • відчуття «порожнечі», відсутність позитивних емоцій, планів на майбутнє;
  • втрата сенсу життя та задоволення від простих речей (їжі, сексу, спілкування з дітьми, коханими людьми);
  • проблеми зі сном;
  • підвищена тривожність, пригніченість;
  • м'язова слабкість;
  • неможливість займатися будь-якою діяльністю, включаючи звичайні «побутові ритуали».

Як повернутися до норми
Однією «силою волі» ситуацію не завжди виправиш – потрібна допомога. Лікар випише необхідні препарати, включаючи антидепресанти. Крім цього можливе призначення різних вітамінів і біодобавок. У першу чергу це вітаміни групи В і препарати магнію – ці речовини можна поєднувати при прийомі або приймати у вигляді комплексів (наприклад, «Магне В6», «Магвіт В6», «Магнефар В6», «Магнікум» тощо). Якщо депресія не дає вам вийти з дому – будь-які препарати можна замовити з доставкою додому за допомогою сервісу https://liki24.com/uk/.

Обов'язково потрібно спати не менше 8 годин на добу, по можливості обмежувати емоційні навантаження, повноцінно харчуватися (якщо немає апетиту – повідомити про це лікаря для призначення додаткових препаратів), а також пити більше чистої негазованої води.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram