Препарати для лікування діабету І типу та нецукрового діабету включено до Національного переліку основних лікарських засобів

Препарати інсуліну для лікування діабету І типу та препарати для лікування нецукрового діабету (десмопресин), які підлягають реімбурсації, включено до Національного переліку основних лікарських засобів.

Завдяки цим змінам, хворі на діабет українці отримають доступ до необхідних ліків, у тому числі препаратів інсуліну, за рахунок бюджетних коштів у рамках програми державних гарантій медичного обслуговування населення.

Нацперелік містить лікарські засоби, які медичні заклади зобов’язані закуповувати в межах покриття 100% потреби для лікування пацієнтів.

Також препарати інсуліну можна отримувати за програмою реімбурсації “Доступні ліки” – для цього потрібно спочатку отримати електронний рецепт.

Електронний рецепт на препарати, що входять до програми реімбурсації “Доступні ліки”, а це: препарати для лікування діабету (цукрового та нецукрового), лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, астми, розладів поведінки і психіки, а також епілепсії – створює сімейний лікар.

Щоб отримати ліки за цією програмою, потрібно зробити 2 кроки:

  1. Звернутись до свого лікаря, з яким укладена декларація. Він призначить ліки і випише електронний рецепт, в якому буде зазначено міжнародну непатентовану назву препарату – діючу речовину (для препаратів інсуліну – торгову назву). На телефон пацієнта надійде смс з номером рецепту, який необхідно назвати в аптеці. Якщо пацієнт не використовує мобільний телефон, лікар надасть інформацію про рецепт на папері. Він має вигляд інформаційної пам’ятки, яка містить номер рецепту та код підтвердження.
  2. Прийти до аптеки, яка бере участь у програмі, назвати номер рецепту та отримати потрібні ліки. Знайти аптеки допоможе мапа з аптеками на дашборді НСЗУ — “Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів” або оператор контакт-центру НСЗУ за безкоштовним номером 16-77.

Національна служба здоров’я України відшкодовує аптекам кошти за ліки, які отримали пацієнти.

З 1 жовтня кількість аптек, де пацієнт може отримати інсуліни, зросла в 4,6 раза. Договір із НСЗУ на відшкодування інсулінів уклали 855 аптек — юридичних осіб. Погашено 303 тисячі е-рецептів на препарати інсуліну.

Ліки за електронним рецептом можна отримати по всій країні, де працюють:

  • 11 396 аптек і аптечних пунктів, які відпускають медпрепарати за програмою “Доступні ліки”;
  • 7 539 місць відпуску інсулінів;
  • 7 377 місць відпуску препаратів для пацієнтів з нецукровим діабетом;
  • 9 369 аптек і аптечних пунктів, які відпускають ліки проти епілепсії, розладів психіки і поведінки.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram