Протитуберкульозні заклади України отримали швидкі тести для діагностики вірусних гепатитів

У пацієнтів з туберкульозом, в тому числі з лікарсько-стійкою формою, у разі наявності вірусного гепатиту С (далі — ВГС) існує ризик розвитку гепатотоксичності. Тому такі пацієнти повинні проходити скринінг на ВГС до початку лікування.

Центр громадського здоров'я в травні цього року ініціював передачу додаткової партії швидких тестів для діагностики на вірусні гепатити С та В в протитуберкульозні заклади України. Перша партія була відправлена в листопаді минулого року.

Актуальність заходів обумовлена високою поширеністю ВІЛ та вірусних гепатитів серед населення країни.

Якщо говорити окремо про пацієнтів, які хворіють туберкульозом, то одним з основних клінічно значущих побічних явищ під час лікування ТБ є гепатотоксичність, що порушує процес лікування та може прямо чи опосередковано сприяти погіршенню прихильності пацієнтів до лікування та його передчасному завершенню.

Більшість осіб не знають про свій статус та не отримують доступ до лікування. На сьогоднішній день в Україні під медичним наглядом із встановленим діагнозом «вірусний гепатит С» перебуває більше 87 тисяч осіб, що становить 6,5% від оціночної кількості інфікованих людей.

За результатами тестування швидкими тестами на вірусні гепатити з листопада 2020 року по травень 2021 року в протитуберкульозних закладах було протестовано 4 236 пацієнтів з лікарсько-стійким ТБ, серед них 650 осіб (15%) отримали позитивний результат.

Після здійснення підтверджувальної діагностики (РНК ПЛР ВГС або HCV core antigen) та підтвердження діагнозу ВГС за її результатами, пацієнт може почати лікування схемою препаратів за призначенням лікаря. Інформація щодо наявності препаратів для лікування вірусних гепатитів С та В за рахунок державного бюджету знаходиться за посиланням: https://bit.ly/2T3OdpN

Для довідки:

За оціночними даними, 5% населення країни інфіковані вірусним гепатитом С.

З людей, інфікованих ВГС, 3,6% є хронічно хворими, що у абсолютних цифрах становить орієнтовно 1 342 418 осіб.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram