Ризики, пов’язані зі споживанням алкоголю під час спеки

Улітку, коли карантинні обмеження трішки послабилися, починається сезон подорожей, зустрічей та свят у колі близьких. Багато людей не відмовляються від вживання алкоголю, але дотримуються стереотипу, що холодне пиво у спекотний день — найкращий напій. Чи це справді так?

Варто пам’ятати, що перебування на сонці під час спеки, можуть посилити наслідки вживання алкоголю. Вживання алкоголю може негативно вплинути на ваші фізичні й розумові здібності — порушити рівновагу, координацію та розсудливість.

Центр підготував перелік клінічно підтверджених ризиків і небезпек для здоров’я, пов’язаних із вживанням алкоголю під час спеки:

  • Швидкий сонячний опік.Вживання алкоголю може підвищити чутливість та вразливість шкіри до сонячного світла. Німецькі дослідники виявили, що після випитих трьох доз алкогольних напоїв кількість ультрафіолетового світла, необхідного для опіку шкіри, значно зменшується. В учасників дослідження був виявлений низький рівень каротиноїдів після вживання алкоголю, з чим можна пов’язати прискорення сонячного опіку, адже цей показник робить шкіру більш чутливою до впливу сонця. Загалом, вживання алкоголю збільшує ризик розвитку та тяжкості сонячних опіків.
  • Рак шкіри. Вплив ультрафіолетового випромінювання сонця є основним фактором ризику меланоми, а вживання алкоголю збільшує цей ризик. Дослідження показують, що люди, які вживали алкоголь у помірних і високих дозах, мали на 20% вищий ризикрозвитку хвороби в порівнянні з тими, хто пив час від часу або не пив взагалі.
  • Зневоднення і тепловий удар. Алкоголь та сонце можутьспричинити зневоднення. Сонце змушує ваше тіло пітніти, щоби залишатися прохолодним, тому в спеку обов’язково требазаповнювати дефіцит води в організмі. Тривале зневоднення може збільшити ризик теплового удару, теплових судом та теплового виснаження. Але неварто втамовувати спрагу алкогольними напоями. Алкоголь діє на нашу шкіру як судинорозширювальний засіб та впливає на здатність тіла до терморегуляції.
  • Утоплення.Вживання алкоголю може мати небезпечні наслідки для тих, хто відпочиває на воді або займається водними видами спорту. За даними ДСНС України від 25 до 50% смертельних випадків під час відпочинку дітей і дорослих на воді пов’язані з вживанням алкогольних напоїв. Якщо ви вживали алкоголь біля водойми та маєте намір поплавати, майте на увазі, що алкоголь — депресант, що знижує координацію і швидкість обробки інформації мозком. У надзвичайних ситуаціях, коли час реагування має вирішальне значення, це може бути дуже небезпечно.

Для правильного функціонування ваше тіло повинно постійно підтримувати адекватний рівень рідини й електролітів. Для більшості людей, щоби забезпечити таку норму, достатньо збалансовано харчуватися та пити оптимальну кількість води. Додатково можна вживати напої, що містять електроліти: узвар, морс, лимонад, теплий чай.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram