Що таке брекет-системи та навіщо їх ставити?

Коли ми розмовляємо про усмішку, у нашій уяві з’являється людина, що широко усміхається і ми бачимо білі зуби, усі як один рівненькі, усі знаходяться на своїх місцях.

Стоматологи мають дуже багато інструментів, щоб забезпечити будь-якій людині саме таку усмішку. Каріознозмінені зуби будуть запломбовані, відсутні зуби можна відновити за допомогою протезування, жовті зуби або зуби, що мають зубний наліт чи камінь будуть очищені та відбілені.

А от що ж робити, із зубами які мають різну висоту стояння, заходять один на одний, або навпаки, знаходяться на великій відстані один від одного, або викривлені у різні сторони?

І таку ситуацію стоматологи сьогодні здатні змінити. Для виправлення прикусу та вирівнювання зубного ряду існують спеціальні конструкції - брекет-системи.

брекет-системи

Брекет-система є металевою дугою із кріпленнями (брекетами). Брекети виглядають як невеликі металеві (іноді керамічні або пластикові) квадратики, що закріплюються на поверхні зубів. Вони мають спеціальні замки або петлі для кріплення металевої дуги, що поєднає усі брекети в одну систему. За рахунок своєї сили супротиву дуга буде тягнути та переміщати зуби, і тим самим повертати їм правильне розташування.

Сьогодні брекет-системи є дуже популярними. А виправленняприкусу у дорослих (Київ https://dent-art.com.ua/ortodontiya/ispravlenie-prikusa-breketi-kapi/) є не менш важливим, ніж у дітей. Неправильний прикус може призводити до порушення дикції, зміни рис обличчя (появі носогубних складок, зморшок, опущенню кутів губ), порушення процесів травлення та дихання. До того ж наявність скупчених зубів заважає їх якісному очищенню, через що виникають каріозні зміни та патологічне стирання емалі.

Брекети, які використовують стоматологи для виправлення прикусу можуть бути різними. Найдужчу силу та найбільшу ефективність мають металевівестибулярні брекет-системи. Вони виготовлені з металу та розташовані на передній (видимій) поверхні зубів.

Альтернативою металевим брекетам є сапфірові, керамічні або пластикові вестибулярні брекети. Вони менш помітні, адже мають колір схожий до емалі зубів, а пластикові взагалі є прозорими. Іноді такі брекети можуть фарбуватися (через їжу, тютюнопаління або вживання кави й вина), до того ж пластикові брекети крихкі і іноді потребують заміни.

При невеликих змінах зубного ряду можливо використаннялінгвальних брекет-систем, вони фіксуються на внутрішній поверхні зубного ряду (язичній) і є менш помітними оточуючим.

Брекети у Києві встановлюються майже у всіх стоматологіях, та обирайте спеціаліста що попередньо проведе обстеження, пояснить яку саме брекет-систему слід обрати у вашому випадку, як доглядати за зубами під час лікування та коли слід проходити планові огляди. Пам’ятайте, що під час виправлення зубів за допомогою брекет-системи лікар та пацієнт стають однією командою на тривалий час, тож важливо обрати саме того спеціаліста, у якому ви будете впевнені.

Джерела:

  1. Нанда, Р. Биомеханика и эстетика в клинической ортодонтии: Учебное пособие: пер. с англ. / Р.Нанда. М.: МЕДпресс-информ - 2009.- 386 с.
  2. Экермен, М.Б. Ортодонтическое лечение. Теория и практика: Учебное пособие: пер. с англ. / М.Б. Экермен – М.: МЕДпресс-информ -2010. - 153 с.
  3. Сеть стоматологических клиник DentArt
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram