Тест на COVID-19 — Ваш вибір чи необхідність?

Допомогти стримати пандемію, спричинену новим коронавірусом, може звичайна паличка завдовжки 15 сантиметрів з маленьким ватним тампоном на кінці.

Тампон, який засовують до носа та горла, допомагає зібрати клітини, щоби перевірити їхні ДНК на наявність SARS-CoV-2 — більш відомого, як новий коронавірус. Процедура не приємна, однак саме вона є одним з найдієвіших способів протестувати велику кількість людей та визначити, кого потрібно ізолювати.

Станом на лютий 2021 року виникла помітна тенденція — щодня виявляють дедалі менше й менше випадків COVID-19 серед українців. Так, ще в листопаді 2020 року кілька днів поспіль було зареєстровано понад 16 000 випадків зараження, тоді як на сьогодні кількість інфікованих становить 4 000-5 000 щодня. За даними Київської школи економіки, яка проаналізувала статистику поширення коронавірусу в Україні, зменшення виявлених випадків безпосередньо пов’язане зі зменшенням обсягів тестування та затримками із потраплянням даних до статистичних звітів.

Дійсно, зараз дедалі менше людей тестуються на COVID-19. Можна назвати безліч причин — і недостатня поінформованість, і відсутність фінансової можливості, і недосконалість системи безоплатного державного тестування.

Чому масове тестування громадян на COVID-19 є таким важливим для держави?

Насамперед, достатня кількість зроблених тестів допоможе побачити реальну картину захворюваності й летальності та передбачити подальше поширення пандемії. А ще — вчасно ідентифікувати й ізолювати хворих до того, як вони встигнуть інфікувати ще більше громадян, серед яких можуть бути представники груп ризику — люди старшого віку або люди з хронічними хворобами, для яких вірус несе смертельну загрозу. Одно слово, вчасне тестування може допомогти знизити навантаження на систему охорони здоров’я, а отже, уникнути кризи — нестачі місць, персоналу та обладнання в лікарнях.

Аби чіткіше зрозуміти, що може статися, якщо дедалі менше людей тестуватиметься, уявіть таку ситуацію:

не здав тест — не потрапив до статистики — статистика стала більш утішною — люди нехтують заходами безпеки — збільшилася реальна кількість випадків захворюваності й, відповідно, кількість госпіталізованих — зросла смертність.

Пам’ятайте, що ваш тест — це:

  • запорука правильного лікування;
  • захист ваших близьких;
  • захист людей з груп ризику, для яких вірус несе смертельну загрозу.


Кому потрібно робити тест?

З людьми, які мають симптоми ГРВІ, все зрозуміло — тестування потрібно, щоб якнайскоріше поставити точний діагноз. Як і тим, хто контактував з інфікованою особою, — аби зрозуміти, чи встигли вони підхопити вірус.

Проте є ще й третя група — люди, які не мають симптомів і можуть бути носіями коронавірусу та поширювати його, тобто піддавати смертельній небезпеці людей із груп ризику.

Тестування дає змогу зрозуміти, чи інфікована людина вірусом, чи є вона небезпечною для суспільства. Відповідно, результат тесту допоможе вирішити, як правильно діяти далі — лікувати звичайну ГРВІ чи почати боротьбу з новим коронавірусом.


Види тестування

Наразі доступні 2 типи тестування на коронавірус.

1. Тести, спрямовані на виявлення активної інфекції.

  • Метод полімеразної ланцюгової реакції, або ПЛР-тести (для дослідження беруть мазок з носоглотки й ротоглотки). Ці тести застосовують на початку захворювання, і їхня чутливість найбільша у період між 7 і 14 днями після зараження.
  • Антигенні тести(виявляють у вірусі певний білок на основі зразка з носа чи носоглотки). Такі тести використовують на початкових стадіях захворювання, а їх беззаперечною перевагою є швидке та легке виконання (результат отримують вже за 15–30 хв).

2. Метод імуноферментного аналізу (ІФА), спрямований на виявлення ознак пост­інфекції. Це лабораторне дослідження венозної крові, яке виявляє імунну реакцію на вірус — рівень антитіл. Що більша їх кількість у крові, то вищим є захист від вірусу і менша ймовірність заразитися повторно, принаймні найближчим часом.

На сьогодні виявлення коронавірусу в мазку зі слизових носоглотки і ротоглотки методом ПЛР вважають одним із найбільш точних методів діагностики COVID-19. Результати саме цього тесту використовують лікарі для підтвердження або спростування діагнозу.


Як отримати направлення на безоплатний тест?

Держава забезпечує безоплатне тестування на COVID-19 на підставі Наказу МОЗ України від 17.09.2020 № 2122.

Безоплатний ПЛР-тест на коронавірус можуть зробити пацієнтам, у яких є виражені симптоми ГРВІ, пневмонії або тяжкого гострого респіраторного синдрому. Онлайн-тест на уточнення наявних або вірогідних симптомів ви можете знайти за посиланням: covid19.infermedica.com.

Пацієнту з підозрою на COVID-19 необхідно зв’язатися зі своїм сімейним лікарем, розповісти про симптоми й отримати направлення на безоплатне ПЛР-тестування або ж направлення мобільної бригади для такого тестування.

Якщо у вас немає сімейного лікаря, підпишіть декларацію, обравши спеціаліста у медичному закладі, який уклав відповідну угоду із Національною службою здоров’я України. Деякі заклади практикують укладення декларації дистанційно. Зокрема, гаряча лінія МОЗ повідомляє, що за симптомів ГРВІ та відсутності сімейного лікаря можливий такий механізм: заповнити інформацію для декларації онлайн, після чого хтось із рідних приходить з документами до лікаря та підписує декларацію. Дізнатися, чи така функція доступна у вашому медзакладі, можна у його реєстратурі. Номер телефону реєстратури у вашому медзакладі шукайте на сайті Helsi.me.

Консультацію лікаря також можна отримати на гарячій лінії МОЗ за телефоном 0 800 60 20 19.

Якщо різке погіршення стану трапилося вдома, краще одразу викликати швидку за коротким номером 103.

З будь-якими питаннями щодо розповсюдження коронавірусної інфекції в Україні, симптомів і тестування варто звертатися на гарячу лінію МОЗ за телефоном 0 800 60 20 19, до Центру громадського здоров’я за номером +38 044 425 43 54. Також можна подзвонити в Урядовий контакт-центр за номером 1545, або на обласну гарячу лінію.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram