Туберкульоз та гепатит С: чому важливе паралельне тестування

За оціночними експертними даними в Україні 3,6% осіб від загального населення мають вірусний гепатит С (далі — ВГС), що становить близько 1 млн 517 тис. осіб. За даними Центру громадського здоров'я (далі — ЦГЗ) 82 654 людини зареєстровані з таким діагнозом.

Дані щодо поширення ВГС серед осіб з туберкульозом (далі — ТБ) є досить обмеженими в світі, при цьому за даними деяких країн поширення ВГС серед людей із туберкульозом становить 10-15%. В Україні повномасштабне тестування на ВГС серед осіб з ТБ розпочато наприкінці 2020 року за ініціативи ЦГЗ. За результатами тестування швидкими тестами на ВГС пацієнтів з туберкульозом 14,6% виявилися з позитивними маркерами на ВГС, що свідчить про те, що дана категорія пацієнтів має високий відсоток поширення ВГС-інфекції.

Виявлення ТБ та ВГС має важливе значення для визначення подальшої тактики лікування.

Інфікування ВГС збільшує гепатотоксичність протитуберкульозних препаратів. Саме тому так важливий паралельний скринінг: на туберкульоз при вірусному гепатиті С перед початком лікування та на гепатит С перед початком лікування туберкульозу.

Де тестуватися: наразі тестування на ВГС люди з ТБ можуть пройти у протитуберкульозному закладі (за підтримки ЦГЗ в рамках реалізації гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією), або у свого сімейного лікаря.

Також слід звернути увагу на розроблену пацієнтською організацією «100% життя» - Мережа ЛЖВ разом із ЦГЗ карту пунктів тестування на гепатит - https://cutt.ly/lTDCFEY.

Подальша діагностика: для призначення лікування ВГС пацієнту необхідно пройти додатково РНК ПЛР ВГС діагностику, яка точно дасть змогу виявити, чи потрібно лікування ВГС в даному випадку. У разі негативної відповіді це буде свідчити про те, що в крові є маркери ВГС, але в такому випадку лікування він не потребує. При цьому достатньо якісного аналізу, адже в Україні за рахунок державного бюджету закуповуються препарати прямої противірусної дії для лікування ВГС, які є пангентипними та лікування в Україні надається абсолютно безкоштовно. Наразі протитуберкульозні заклади забезпечені можливістю проведення підтверджуючої діагностики ВГС у пацієнтів з ТБ завдяки підтримці гранту Глобального фонду за ініціативою ЦГЗ.

Показання для паралельного лікування ТБ/ВГС:

1. Відсутність у схемі лікування препарату Рифампіцин, оскільки рифампіцини можуть знижувати концентрацію препаратів проти ВГС до субтерапевтичних рівнів. Люди із ВГС повинні проконсультуватися з лікарем та розпочати лікування на основі рифампіцину до або після завершення лікування ВГС.

2. Етіотропна терапія ВГС може бути призначена одночасно з лікуванням лікарсько стійкого ТБ (МЛС/Риф-ТБ та/або пре-ШЛС-ТБ/ШЛС-ТБ) відповідно до галузевого стандарту у сфері охорони здоров’я (Про затвердження стандартів медичної допомоги при вірусному гепатиті C у дорослих)

В окремих випадках (підозра на цироз тощо) лікар може призначити додаткові обстеження, такі як УЗД печінки, печінкові проби тощо.

Подальший шлях пацієнта

На базі кожного закладу охорони здоров'я, що здійснюють виявлення, діагностику та лікування ВГС, мають бути розроблені та впроваджені маршрути пацієнта. Наразі представниками регіональних фтизіатричних служб розроблені регіональні маршрути пацієнта з ко-інфекцією ВГС/ТБ. Основна їх відмінність в тому, що на базі деяких протитуберкульозних закладів є інфекціоністи, куди лікар-фтизіатр може направити на консультацію пацієнта, а в деяких інфекціоніст відсутній. Отже, лікар направляє в інфекційну лікарню задля подальшого дообстеження та призначення лікування. У разі, якщо на базі закладу, де надають послуги з діагностики та лікування ТБ, також паралельно лікують ВГС, відповідно на базі закладу є інфекціоніст, який призначить необхідне додаткове обстеження та направить на отримання ліків. Якщо ж інфекціоніста немає на базі закладу, то пацієнта направляють до інфекціоніста інфекційної лікарні.

Лікування ВГС

Після того, як пацієнт пройшов підтверджувальну діагностику на ВГС та отримав позитивний результат, він має право на отримання ліків безкоштовно. Для цього йому необхідно написати заяву на ім’я директора департаменту (або керівника закладу охорони здоров'я, в якому видаються препарати) – в залежності від особливостей того чи іншого регіону, та у разі наявності препаратів отримати їх. У випадку, якщо препаратів на момент звернення недостатньо пацієнт стає в чергу на їх отримання.

Ефективність лікування пацієнтів препаратами прямої противірусної дії складає 95%, а строк лікування 12-24 тижні – в залежності від показань до лікування. Тобто у пацієнта з ко-інфекцією є всі шанси швидко та безкоштовно вилікуватись від ВГС, що є в умовах сьогоднішніх реалій беззаперечною перевагою.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram