Україна отримала перші вакцини від COVID-19 в рамках механізму COVAX

Сьогодні в Україну доставили перші вакцини в рамках механізму COVAX - безпрецедентної ініціативи світової солідарності щодо забезпечення глобального доступу до вакцин від COVID-19.

Це перша поставка в межах ініціативи COVAX в Україну. 117 тисяч доз вакцини Pfizer/BioNTech Україна отримує безоплатно.

Постачання вакцин різних виробників в рамках COVAX продовжаться, і очікується, що до кінця 2021 року дозволять охопити щепленнями до 20% населення України.

У рамках механізму COVAX ЮНІСЕФ закуповує і постачає лише ті вакцини від COVID-19, що відповідають критеріям безпеки та ефективності ВООЗ.

Максим Степанов, міністр охорони здоров’я, підкреслив:

«Держава Україна поставила перед собою чітку задачу – охопити щепленням від COVID-19 більшість дорослого населення України вже цього календарного року. Це важка задача, проте вона точно може бути виконана. Цей процес стане справжнім логістичним і управлінським викликом, оскільки для вакцинації будуть задіяні різні виробники і типи вакцин, кожна з яких має свої умови для застосування, транспортування і зберігання. Ми вітаємо отримання першої із поставок вакцини в рамках глобальної ініціативи та підтримку міжнародних партнерів. Для України важливо, що в умовах жорсткої конкуренції і боротьби за доступ до вакцин у світі COVAX на практиці підтверджує виконання завдань, для яких і створювалось це глобальне партнерство - забезпечити справедливі можливості для всіх».

117 000 доз вакцини Pfizer/BioNTech, в першу чергу, використають для щеплення персоналу і мешканців будинків для літніх людей. Потім - працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонників.

«Включення України до механізму COVAX стало можливим завдяки спільним зусиллям усіх, хто підтримує COVAX, а саме внеску від урядів, міжнародних організацій та приватних компаній. Вакцинація від COVID-19 - додатковий інструмент, який ми маємо для стримування пандемії. Наразі вона є пріоритетом в Україні та світі. ВООЗ працює над забезпеченням наявності та доступності вакцин, а також над проведенням безпечного і ефективного процесу вакцинації в Україні. Сьогодні такі партнери як ВООЗ, ЮНІСЕФ, Європейський Союз, USAID, Великобританія та Світовий банк надали пріоритет вакцинації від COVID-19 та виділили ресурси для підтримки цих зусиль в Україні. Забезпечення справедливого доступу до вакцини від COVID-19, особливо для захисту найбільш уразливих груп населення, дасть змогу пом'якшити наслідки пандемії для здоров'я населення та економіки», – сказав д-р Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ та Голова Бюро ВООЗ в Україні.

«Сьогодні ми зробили важливий крок для захисту тих, хто ризикує тяжко захворіти і померти від COVID-19. Більше вакцин будуть доставлені в Україну в межах ініціативи COVAX, і ЮНІСЕФ продовжує підтримувати Уряд України для того, щоб захистити людей від згубного впливу COVID-19 на життя та економіку. Ми сподіваємось, що вакцинація пройде швидко та ефективно, інакше люди продовжать втрачати близьких, а медична система залишатиметься перевантаженою. Дуже важливо, щоб процес вакцинації був організований безпечно: з дотриманням дистанції, не в тісних приміщеннях, щоб люди не заразились COVID, чекаючи на вакцинацію», –сказала Лотта Сильвандер, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

За кілька днів до поставки вакцин ЮНІСЕФ в рамках COVAX також доставив в Україну близько 140 тисяч шприців для розведення вакцини з розчинником та ін’єкцій та понад 1300 коробок для їх безпечної утилізації.

ЮНІСЕФ, ВООЗ та партнери підтримують Уряд України у відповіді на пандемію та проведенні кампанії з вакцинації від COVID-19. Це включає допомогу у розробці національного плану вакцинації, підтримку інфраструктури холодового ланцюга, а також навчання медичних працівників щодо зберігання та застосування вакцин від COVID-19, якісного надання послуг з імунізації, інфекційного контролю під час вакцинації, ефективного консультування та комунікації з питань вакцинації, а також співпрацю з громадами у протидії дезінформації про вакцини.

Важливо, щоб в країні продовжували застосовувати заходи для запобігання та контролю передачі, такі як фізичне дистанціювання, маски, вентиляція, провітрювання та гігієна рук, поряд із надійними програмами для тестування, відстеження, ізоляції та лікування. Також важливо продовжувати розширювати доступ до діагностики та лікування пацієнтів з COVID-19, включаючи доступ до кисневої підтримки.

COVAX — це глобальна ініціатива, щоби пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їх рівномірний розподіл у всьому світі. Роботу COVAX координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI), а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівель та логістики вакцин від COVID-19.

Партнерами механізму, що роблять досягнення можливими, виступають організації громадянського суспільства, виробники вакцин, уряди США, Великобританії, Європейського Союзу, Світовий банк та інші.

Літак із вакцинами прибув до міжнародного аеропорту«Київ» імені І.Сікорського. «Аеропорт «Київ» - надійний партнер, завжди відкритий до співпраці. Команда аеропорту готова провести додаткові логістичні заходи, щоб сприяти вчасній та безпечній доставці вакцини громадянам України»,– зазначив Денис Костржевський, Голова ради директорів Міжнародного аеропорту «Київ» імені І.Сікорського.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram