Вакцина CoviShield прилетіла. Розповідаємо коротко, чим вакцинують українців

В Україні нарешті розпочнеться вакцинація. До країни приїхали перші 500 тисяч доз вакцини CoviShield - їх 23 лютого привезли літаком в аеропорт "Бориспіль".

23 лютого стало відомо, що вакцина Oxford/AstraZeneca (CoviShield) від Covid-19 вже зареєстрували в Україні.

Розповідаємо, що варто знати про цю вакцину.

CoviShield це AstraZeneca?

На початку лютого уряд заявив, що Україна закуповує вакцину AstraZeneca, яку розробили в Оксфордському університеті. Кілька днів тому стало відомо, що до України їде вакцина CoviShield.

То чи є різниця?

CoviShield - це індійський аналог вакцини AstraZeneca.

Минулого року AstraZeneca уклала угоду з Індійським інститутом сироваток Serum Institute of India на виробництво своєї вакцини від ковіду. Serum Institute, один зі світових лідерів з виробництва вакцин, виготовляє цю вакцину за ліцензією AstraZeneca. Індійська AstraZeneca отримала локальну назву CoviShield.

Вакцини AstraZeneca крім Індії виробляють також у Південній Кореї. Вакцини обох цих виробництв були схвалені ВООЗ.

Як працює AstraZeneca

AstraZeneca, яку ще називають Оксфордською вакциною, розробили спільно Оксфордський університет і британсько-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca.

Вчені модифікували версію звичайного респіраторного вірусу, яким заражаються шимпанзе, та додали частину генетичного коду коронавірусу.

Як роблять щеплення

Щеплення CoviShield роблять двома дозами у руку. З інтервалом від чотирьох до 12 тижнів між першою і другою дозами.

Дані деяких досліджень свідчать, що більш тривалий інтервал між першою та другою дозами збільшує ефективність вакцини.

вакцина


Наскільки ефективна ця вакцина?

Вакцини AstraZeneca схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров'я і Європейською агенцією з лікарських засобів (EMA). Їх дозволили використовувати у понад 50 країн світу, серед яких ЄС, Велика Британія та США.

Ефективність захисту проти Covid-19 становить близько 63%.

Масштабні клінічні випробування у Британії, Бразилії та Південній Африці за участі 23 тисяч людей показали, що AstraZeneca є безпечною та ефективною для профілактики Covid-19 у людей віком від 18 років.

Нещодавно почали випробування, щоб перевірити ефективність цієї вакцини для дітей віком від 6 до 17 років.

Які є зауваження?

У низці європейських країн, серед яких Франція, Німеччина, Австрія, влада не рекомендувалавикористовувати AstraZeneca для людей, старших 65 років.

Ці хвилювання ґрунтувалися на тому, що у випробовуваннях AstraZeneca взяла участь недостатня кількість літніх людей, щоб зробити висновки про ефективність вакцини для них.

вакцина


Професор Ендрю Поллард, керівник оксфордської групи вакцин, заявив, що немає жодної причини хвилюватися про використання AstraZeneca для людей, старших 65 років.

Також є побоювання, що AstraZeneca дає обмежений захист при легкому і помірному перебігу хвороби, викликаної новим штамом коронавірусу з ПАР.

Але в компанії впевнені, що вакцина захистить від серйозних випадків, оскільки активність антитіл під час її застосування така ж, як у інших вакцин проти коронавірусу.

Які побічні ефекти?

Як і будь-які ліки, ця вакцина може спричинити побічні ефекти, хоча вони виникають не у всіх. Більшість побічних ефектів AstraZeneca були легкі і зникали за кілька днів.

Британська агенція з контролю ліків і медичних препаратів опублікувала таку інформацію про побічні ефекти AstraZeneca:

Дуже часті (з'являлися в більше ніж 1-ї з 10 людей): біль, почервоніння, свербіж, набряк або синці у місці ін'єкції; погане самопочуття; відчуття втоми; озноб; головний біль; нудота; біль у суглобах або м'язах.

Поширені (можуть виникати менш ніж в 1 людини з 10): затвердіння у місці ін'єкції; лихоманка; блювання; симптоми, схожі до грипу - висока температура, біль у горлі, нежить, кашель та озноб.

Нечасті побічні ефекти (можуть виникати менш ніж в 1 людини зі 100): відчуття запаморочення, зниження апетиту, біль у животі, збільшені лімфатичні вузли, надмірна пітливість, свербіж шкіри або висип.

Кому не радять робити щеплення?

Люди, які мають в анамнезі важкі алергічні реакції на будь-який компонент вакцини, не мають робити щеплення.

зеленськийЧи захищає AstraZeneca від передачі вірусу?

Наразі немає достатніх даних про те, як ця вакцина впливає на розповсюдження вірусу.

Для перевезення і зберігання цієї вакцини підходять звичайні холодильники.

Хто отримає першим

На перщому етапі вакцинації її отримають медики, військові та нацгвардійці, раніше анонсував Володимир Зеленський.

Сам він як головнокомандувач буде вакцинуватися з військовими.

В Україні, як і в усьому світі, першими щепитися від коронавірусу мають люди з груп ризику - медики, поліція, військові та люди з хронічними захворюваннями.

За підрахунками МОЗ, першочергової вакцинації в Україні потребують приблизно 21 млн людей. Саме стільки людей є у всіх цих групах ризику.

Як розповів на брифінгу у Києві міністр Максим Степанов, передусім щеплення будуть проводитися таким групам:

  • медичним працівникам, їх близько 402 тисячі;
  • військовослужбовцям ЗСУ, які беруть участь в ООС - 41 тисяча;
  • працівникам соціальної сфери - 156 тисяч;
  • мешканцям пансіонатів для літніх людей і працівникам цих закладів - 136 тисяч.
--

Шлях вакцини в Україну. Пояснення

Діана Куришко,BBC NewsУкраїна:

Після багатьох місяців обіцянок, секретних переговорів, незрозумілих комунікацій до України нарешті приїхали вакцини від коронавірусу.

500 тисяч доз індійської версії AstraZeneca, CoviShield, прилетіли сьогодні зранку у Київ. 500 тисяч - здається багато. Чи крапля в морі для 40-мільйонної країни, яка останньою в Європі починає вакцинацію, і де починається нова хвиля спалаху коронавірусу.

У листопаді 2020-го, коли у світі ще не схвалили жодну вакцину від коронавірусу, але до старту вакцинації готувалися багато країн, у МОЗ на моє питання про закупівлю вакцини відповіли так: "Куди поспішати?".

І Україна справді не поспішала. Коли деякі країни ще влітку підписували попередні угоди, ставали в черги до виробників вакцин, українські чиновники лише повідомляли про секретні переговори з секретними компаніями без жодної конкретики. Тоді в України не було жодного контракту на закупівлю вакцин.

Як перемогу чиновники пів року подавали у ЗМІ новини, що з вакцинами українцям обов'язково допоможуть міжнародні партнери - у рамках механізму Covax, та країни, які віддадуть свої надлишки. Допоможуть як, наприклад, Кенії чи Гані.

Пообіцяли 8 млн доз, які все ще до нас їдуть. І з огляду на значні затримки на виробництвах, незрозуміло, коли приїдуть.

Найпершою вакциною від COVID-19, про закупівлю якої домовився український уряд, став препарат китайської компанії Сінофарм. Але до його ефективності з'явилося багато питань, як і до самого процесу закупівель. Наприклад, чому вакцину у китайців закупляють не напряму, а через українського посередника на правах монополіста.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов пообіцяв розірвати угоду, якщо ефективність китайської вакцини буде менше 70%, а процесом укладання угоди зацікавилося НАБУ, яке почало розслідування.

У січні масові щеплення відбувалися вже у десятках країн світу, мільйони людей отримували свої перші дози. У затвердженій МОЗ дорожній карті як старт вакцинації від Covid-19 теж значився січень, але вакцини не привезли, ні в січні, ні анонсованого головним санітарним лікарем Віктором Ляшком 15 лютого.

Але в лютому українцям пообіцяли нові вакцини. Про домовленості на 12 млн доз розробленої Оксфордським університетом AstraZeneca і американської Novavax урочисто оголосив Володимир Зеленський. У Києві відбувся масштабний форум, присвячений боротьбі з коронавірусом, де складалося враження, що пандемію побороли, а вакцини вже тут. Але вони були ще далеко.

За вакциною AstraZeneca до Індії нещодавно довелося летіти самому міністру Максиму Степанову, щоб особисто проконтролювати відвантаження. У ці дні тільки лінивий не пожартував з поїздки Степанова.

Соцмережі рясніли мемами про Боллівуд та індійські танці як побічний ефект вакцин, а ще обуренням, чому Степанов поїхав за AstraZeneca, а привозить якусь CoviShield.

Про те, що CoviShield є індійською версією AstraZeneca, яка уклала угоду з Індійським інститутом сироваток Serum Institute of India на виробництво своєї вакцини, довго не було жодних заяв і пояснень. Натомість з'явилось багато конспірологічних теорій.

CoviShield (AstraZeneca) теж сертифікована ВООЗ, а від 23 лютого дозволена до використання в Україні.

МОЗ тим часом запустив цілий сайт, повністю присвячений вакцинації, де не було жодної інформації про побічні ефекти вакцин, кому їх не можна робити і чому.

І ось літак з Індії приземлився. Перші вакцини вже тут. Тепер залишилось переконати медиків, а потім і решту українців ними вакцинуватись.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram