Віктор Ляшко: Реформа шкільного харчування - це комплекс змін у напрямку здорового харчування

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко взяв участь у четвертому регіональному форумі "Реформа системи шкільного харчування". Форум пройшов за участі Першої леді Олени Зеленської.

"Зрушення почалися, вони є і будуть далі. Наші діти матимуть збалансоване, здорове та корисне харчування в закладах освіти. І найголовніше, безпечне. Повірте, це дасть свій результат, наші діти свідомо обиратимуть здорове харчування і далі у дорослому житті", - зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Дискусійні панелі були присвячені темам безпечності та якості як основі реформи системи шкільного харчування, проєктному підходу в переоснащенні харчоблоків закладів освіти, якісним критеріям публічних закупівель, новітнім стандартам громадського харчування.

"Згадую початок реформи. Усе починалося з мого простого бажання мами забезпечити корисне та смачне харчування у школі для дітей, але за два роки роботи це перетворилося на важливу місію", - розповіла під час свого виступу Перша леді Олена Зеленська.

Під час форуму також відбулася презентація результатів Всеукраїнського дослідження «Знання, ставлення та практика щодо здорового харчування та реформи шкільного харчування серед дітей, батьків, управлінців та працівників закладів освіти».

Дослідження було організовано Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ), швейцарсько-українським проєктом DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», українсько-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я», дослідницькою компанією «Info Sapiens» за підтримки Посольства Швейцарії в Україні

Також, у рамках практичної панелі, 45 хвилин кухарі приготували обід в асортименті з шести страв для 700 людей – учасників форуму.

Під час виступу на форумі міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко наголосив, що реформа організації харчування в організованих колективах на законодавчому рівні вже запущена.

Також затверджено оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, нові норми та порядок організації харчування.

Нагадаємо, що Центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України проводять раптові перевірки працівників харчоблоків у закладах освіти на носійство золотистого стафілокока.

Перевірки здійснюють державні установи — центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України та ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» на виконання постанови головного державного санітарного лікаря України від 07.10.2021 № 15 «Щодо організації проведення позачергових обстежень працівників харчоблоків закладів освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дитячих будинках-інтернатах у зв’язку погіршення епідемічної ситуації».


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram