Як завдяки здоровому харчуванню запобігти появі хронічних хвороб

Якщо ви запитаєте людину, чи хоче вона бути здоровою й сильною, то будь-хто відповість вам «так», навіть не замислюючись. А от якщо поставити питання: «Що ви робите, щоби бути здоровим?», то чітку й однозначну відповідь ви навряд чи отримаєте.

Чому? Скоріш за все причина полягає не в принциповому небажанні зберегти здоров’я до старості, а через брак зрозумілої інформації про те, як це зробити. А для того, щоби зрозуміти, від чого себе потрібно берегти, потрібно розуміти, що нам загрожує.

Ішемічна хвороба серця, ішемічний інсульт, діабет і деякі специфічні види раку наразі стають домінуючими причинами захворюваності і смертності в усьому світі, згідно з даними ВООЗ. Водночас дослідження вказують на те, що ці захворювання не є неминучими. Окрім того, знизити частоту захворюваності можна й без вартісних ліків або медичних послуг.

Однак для запобігання цих захворювань необхідні зміни в поведінці: корекція свого раціону, фізична активність і відмова від куріння і зловживання алкоголем.

Правильне здорове харчування допоможе знизити ризик розвитку таких захворювань:

  • Ожиріння

До ожиріння призводить дисбаланс між низьким рівнем енерговитрат (найчастіше пов’язано з низьким фізичним навантаженням) і високою енергетичною щільністю продуктів у раціоні (надлишок калорій, як-то цукор, крохмаль або жир). Збільшення фізичної активності, а також зменшення споживання продуктів із високим вмістом жирів, а також продуктів і напоїв із високим вмістом цукру може запобігти нездоровому збільшенню ваги.

  • Діабет

Надмірна вага, ожиріння, а також брак фізичної активності є причиною зростання захворюваності на діабет 2 типу в усьому світі. Діабет призводить до підвищеного ризику захворювань серця, нирок, інсульту та інфекцій. Збільшення фізичної активності та підтримання здорової ваги грають вирішальну роль у профілактиці й лікуванні діабету.

  • Серцево-судинні захворювання

Серцево-судинні захворювання, які є основною причиною смертності в усьому світі, переважнозумовлені незбалансованим харчуванням і недостатньою фізичною активністю. Ризик хвороб серця та інсульту зменшується, якщо зменшити вживання насичених і трансжирів, натомість вживати більше поліненасичених жирів, фруктів і овочів. Також важливо зменшити споживання солі, адже це допомагає знизити кров’яний тиск, що є основною причиною серцево-судинних захворювань. На додаток необхідні адекватна фізична активність і контроль ваги.

  • Рак

Здорове харчуваннямає значний вплив на деякі види раку. Підтримання здорової ваги знизить ризик розвитку раку стравоходу, товстої кишки, молочної залози, ендометрію й нирок. Обмеження споживання алкоголю знизить ризик виникнення раку ротової порожнини, горла, стравоходу, печінки й молочної залози. Забезпечення адекватного споживання фруктів і овочів має ще більше знизити ризик розвитку раку ротової порожнини, стравоходу, шлунку, а також колоректального раку.

  • Остеопороз і переломи кісток

Підвищена крихкість кісток є проблемою людей старшого віку. Адекватне споживання кальцію (500 мг на день і більше) і вітаміну D допомагає знизити ризик переломів. Також необхідні вплив сонця і фізична активність для зміцнення кісток і м’язів.

  • Хвороби зубів

Запобігти виникненню карієсу можна, якщо обмежити частоту й кількість споживання цукру і використовувати зубні пасти з фтором.

Здорове харчування і фізична активність є ключем до гарного самопочуття й необхідні для довгого і здорового життя. Незбалансоване споживання продуктів із високим вмістом енергії (цукру, крохмалю, жиру) і низьким вмістом основних поживних речовин сприяє надлишку енергії, що є шкідливим для здоров’я і призводить до надмірної ваги та ожиріння, що сприяє розвитку низки хронічних хвороб.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram