З 1 жовтня НСЗУ адмініструватиме програму забезпечення інсулінами

Уряд прийняв рішення, що програму забезпечення інсулінами буде адмініструвати Національна служба здоров'я з 1 жовтня 2021році.

Кабінет міністрів ухвалив постанову "Про реімбурсацію лікарських засобів за Програмою державних гарантій медичного обслуговування населення".

На 3 місяців 2021 року (з жовтня по грудень) на програмувиділено 660 млн грн. Цього достатньо, щоби забезпечити всіх пацієнтів інсуліном безоплатно - за умови запровадження та дотримання певних чітких правил.

У цій постанові Міністерство охорони здоров’я та НСЗУ запропонували певнізміни до категоризації (тобто визначення груп) пацієнтів, які можуть отримати інсуліни. Залежно від того, до якої групи належить пацієнт, він має право на певний вид інсуліну та форму його відпуску. Наприклад, ми розуміємо, якщо у пацієнта є алергія на людський інсулін, то він має отримувати інсулін-аналог. Або якщо у пацієнта є порушення зору, яке не дозволяє йому користуватися флаконом (він не може зробити ін'єкцію), то він може претендувати на отримання людського інсуліну в шприц-ручці або картриджі.

При розробці категоризації НСЗУ разом з Міністерством охорони здоров’я провели численні зустрічі з усіма зацікавленими сторонами. Відбулося кілька раундів засідань робочих груп, у склад яких входили провідні лікарі-ендокринологи та представники пацієнтських спільнот та фармацевтичного ринку.

Постанова, яку ухвалив Уряд, враховує низку пропозицій і експертів, і пацієнтських організацій. Зокрема, мова йде про вагітних жінок, які зможуть отримувати інсулін людини або аналог інсуліну у формі флакону, картриджу, шприц-ручки (відповідно до рекомендацій лікуючого лікаря та вибору пацієнтки щодо більш зручної форми).

Також новий проєкт категоризаціїрозширює доступ незахищених категорій людей до більш зручних форм інсуліну людського іпередбачає забезпечення безоплатно інсуліном людини у картриджі чи шприц-ручціпацієнтів з цукровим діабетом із функціональними порушеннями верхніх кінцівок травматичного або неврологічного характеру.

Крім категоризації пацієнтів, які потребують препаратів, було змінено модель ціноутворення препаратів інсуліну, а саме, підходи та принципи того, як держава встановлює ціни на лікарські засоби, вартість яких відшкодовує пацієнтам. До прийняття Постанови існував складний процес формування Реєстру препаратів інсуліну і визначення розміру повного відшкодування та суми доплати. Це було зумовлено різними підходами ціноутворення для українських та іноземних виробників. МОЗ та НСЗУ спільно з проєктом SAFEMed, науковцями Національного фармацевтичного університету Харкова розробили нову модель ціноутворення на препарати інсуліну, яка встановлює нові правила встановлення розміру відшкодування та суми доплати пацієнтом. . Наша мета - забезпечити постійний доступ пацієнта до безоплатних препаратів інсуліну.

Програма реімбурсації інсулінів повністю відповідає меті трансформації системи охорони здоров’я. Створити універсальний доступ до медичних послуг для всіх громадян. Тобто, щоб кожна людина могла отримати потрібне їй лікування та препарати, гарантовані державою, безоплатно.

З переходом програми забезпечення інсулінами в адміністрування НСЗУ посилиться контроль за випискою препаратів інсуліну відповідно до категоризації через застосування електронних інструментів. Тобто буде діяти електронний рецепт - такий, який зараз працює у програмі “Доступні ліки”. Лікар-ендокринолог створює план лікування і призначає певний препарат інсуліну. Потім виписати повторний електронний рецепт відповідно до визначеного ендокринологом плану лікування зможе або лікар-ендокринолог, або сімейний лікар. Це підвищить комфорт для пацієнта та сприятиме кращому доступу до потрібних лікарських засобів. Головне, що повинен зробити пацієнт, - укласти декларацію з сімейним лікарем, щоб мати доступ до таких електронних рецептів від сімейних лікарів. Кожен пацієнт буде верифікований через електронну систему охорони здоров'я. В електронній картці будуть зафіксовані його план лікування, дані про стан здоров'я, результати аналізів, інформація про лікарські засоби, які він отримав за електронним рецептом. Отже, вся інформація, необхідна для супроводу та лікування таких пацієнтів.

Чіткі правила та достовірні електронні дані дозволять бачити реальну картину споживання препаратів інсуліну, правильно розраховувати потребу в фінансуванні та розвивати програму реімбурсації інсулінів - розширюючи доступ до необхідних ліків для різних груп пацієнтів.

Наразі програма забезпечення інсулінами фінансується за субвенцією. Обсяги субвенції з центрального бюджету є недостатніми для забезпечення щоденної потреби пацієнтів препаратами інсуліну. В результаті місцеві бюджети змушені дофінансовувати програму. Разом з тим, співфінансування місцевих бюджетів є необов'язковим. В якихось регіонах робили це більш активно, в інших - менше. Такий підхід призводить до того, що пацієнти не отримують потрібні їм препарати в повному обсязі та постійно. У деяких областях були райони, де люди не отримували життєвонеобхідні ліки по три місяці. Відомі випадки, коли інсулінів для пацієнтів вистачало лише на перші дні місяця. Через недостатнє фінансування та особливо в період закінчення бюджетного року пацієнти, які потребують інсулінотерапії, змушені були приймати менші дози інсуліну, ніж їм призначено, або пропускати їх. Це впливало на їхній стан здоров'я та якість життя.

Запуск процесу реімбурсації препаратів інсуліну та лікарських засобів для лікування нецукрового діабету через Національну службу здоров’я відбувається поетапно. З 1 липня 2021 стало обов'язковим ведення медичних записів щодо плану лікування таких пацієнтів та реєстрація їх в системі. А з 1 жовтня 2021 розпочнеться відшкодування вартості цих препаратів через НСЗУ.

До цього часу лікарі встигнуть навчитись користуватись системоюта внести в неї дані пацієнтів. І вони зможуть правильно виписувати рецепти.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram