За 8 місяців 2021 року в Охматдиті провели більше трансплантацій кісткового мозку, ніж за весь попередній рік

У найбільшій дитячій лікарні – НДСЛ Охматдит – протягом січня-серпня 2021 року проведена 31 операція з трансплантації кісткового мозку. За весь минулий – 2020 рік – вдалося провести 26 таких операцій.

Наразі у відділенні трансплантації кісткового мозку Охматдиту для дітей проводять всі типи алогенної* трансплантації.

Крім того, у квітні 2020 року, вперше в історії української медицини, в Охматдиті здійснили першу неродинну трансплантацію. Донора вдалося знайти у Німеччині, завдяки роботі Українського реєстру донорів кісткового мозку.

Проведення таких операції подарувало надію на життя українським дітям, для яких донедавна єдиним шансом вижити було лікування за кордоном. Адже, згідно з демографічними та епідеміологічними даними, близько 100-150 дітей в Україні щороку потребують алогенної трансплантації кісткового мозку (через гематологічні, онкологічні, метаболічні та імунологічні захворювання). З них — 60-70% не мають сумісного родинного донора. Тепер таким дітям можна допомогти в Україні.

Наразі проведення такої операції обходиться державі у $65-90 тис. Це вдвічі дешевше, ніж якби довелось відправляти пацієнта на лікування в Туреччину, і в три-чотири рази менше проведення такої трансплантації в Ізраїлі або Німеччині.

На сьогодні відділення трансплантації кісткового мозку Охматдиту може забезпечити до 50-60% всіх національних потреб. Для забезпечення повною мірою потреб пацієнтів відповідними операціями необхідна подальша розбудова мережі трансплантаційних центрів у регіонах, наприклад, вже існуючих у Львові та Черкасах.

*Алогенна трансплантація кісткового мозку — один із видів пересадки кісткового мозку (від донора), суть алогенної трансплантації полягає у використанні клітин донорського кісткового мозку для заміни кісткового мозку пацієнта.

**За даними ВООЗ, онкологічні захворювання є основною причиною смертності у дітей, а злоякісні захворювання крові — найрозповсюдженішим різновидом дитячого раку.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram