Законопроєкт "Про систему громадського здоров'я" прийнято у першому читанні

4 лютого Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу законопроєкт № 4142 «Про систему громадського здоров’я». Законопроєкт — це результат спільної роботи протягом 3 останніх років експертної спільноти та міжнародних партнерів (ВООЗ, ЄС, USAID).

Презентація про Законопроєкт

Документ має на меті створення повноцінної національної епідеміологічної служби. Фактично Центр громадського здоров’я підсилить мережа регіональних Центрів контролю та профілактики захворювань (ЦКПЗ). ЦГЗ, як головна експертна установа, буде забезпечувати координацію діяльності цієї мережі в рамках епідеміологічного нагляду та реагування на небезпеки.

ЦКПЗ будуть створюватися навколо регіональних потужностей — лабораторних центрів, обласних центрів громадського здоров’я, підрозділів зі статистики та моніторингу та оцінки. Ці центри будуть повністю відповідальні за власний регіон — від рутинного моніторингу показників, до прогнозування, виявлення надзвичайних ситуацій, спалахів та реагування на них.

Завдання ЦКПЗ — аналізувати інформацію та пропонувати МОЗ план дій із нейтралізації ризиків у сфері громадського здоров’я. Отже, основні напрямки координації ЦКПЗ:

  • Розробка програм профілактики соціально небезпечних захворювань, інфекцій пов’язаних із меддопомогою, неінфекційних захворювань;
  • Розробка програм лікування (ВІЛ, туберкульоз, вірусні гепатити);
  • Інформаційний фонд (збір інформації, статистики, аналіз даних, досліджень);
  • Проведення лабораторних досліджень (референс та верифікація, міжнародна співпраця);
  • Навчання кваліфікованих кадрів;
  • Біозахист та біобезпека (оперативна реакція на спалахи інфекцій).

Такі центри будуть мати в складі оперативно-диспетчерський підрозділ та бригади оперативного реагування, а їхні керівники — матимуть статус головних державних санітарних лікарів областей.

ЦКПЗ не матимуть повноважень надавати дозволи, погодження, проводити перевірки чи накладати штрафи.

Така концепція епідеміологічної служби відповідає найкращим світовим практикам. За таким принципом працюють аналогічні структури в провідних країнах світу.

Отже, в Україні буде створено сучасну систему реагування на загрози для здоров’я та протиепідемічного захисту.




Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram