Звіт про стан антибіотиків у світі свідчить, що загроза антибіотикорезистентості зростає

Дослідники Центру динаміки, економіки та політики хвороб (Center for Disease Dynamics, Economics & Policy – CDDEP) оприлюднили звіт «Стан антибіотиків у світі у 2021 році» (The State of the World's Antibiotics in 2021), в якому представлені широкі дані про глобальне використання антибіотиків та резистентність до них, а також драйвери і кореляти антимікробної резистентності, засновані на ґрунтовному дослідженні CDDEP та зборі даних через ResistanceMap – глобальний архів, який широко використовується дослідниками, політиками і засобами масової інформації.

З моменту першого звіту про стан антибіотиків у світі у 2015 році антибіотикорезистентність (АБР) вирівнялася в деяких країнах із високим рівнем доходу, але продовжує зростати в багатьох країнах із низьким і середнім рівнями доходу, де доступ до антибіотиків зріс зі збільшенням валового внутрішнього продукту на душу населення. Споживання антибіотиків на душу населення в бідніших країнах є нижчим, ніж у країнах із високим рівнем доходу, незважаючи на більш високе інфекційне навантаження; однак норми споживання швидко наближаються. Ці тенденції відображають як кращий доступ до антибіотиків для тих, хто їх потребує, так і збільшення недоцільного використання цієї групи препаратів.

Важливим драйвером резистентності є використання антибіотиків у людини та у наземних і водних тварин, вирощених для споживання людиною. Глобальне споживання антибіотиків у людей збільшилося на 65 % у період із 2000 по 2015 рік, тоді як споживання тварин, як очікується, збільшиться на 11,5 % у період із 2017 по 2030 рік. Якщо нічого не зміниться, щоб реформувати ці траєкторії, споживання антибіотиків, ймовірно, збільшиться в усьому світі на 200 відсотків у період із 2015 по 2030 рік.

Необхідними стратегіями для вирішення AБР є зменшення потреби в антибіотиках шляхом профілактики інфекцій, скорочення використання антибіотиків через покращення діагностики та менеджменту антибіотикотерапії, а також впровадження інновацій для пошуку нових методів профілактики та лікування захворювань. Усі три підходи необхідні для того, щоб можна було підтримувати сильний арсенал ефективних антибіотиків.

Цей звіт представляє інформаційні панелі на рівні країн, які фіксують прогрес за показниками, які відстежують AБР і показують, що ще належить зробити, щоб зменшити потребу в антибіотиках та їх нераціональне використання.

«Ми сподіваємося, що майбутні покоління також будуть свідками дива антибіотиків. Щоб забезпечити цей привілей, нам необхідно ставитися до «скарбів» сучасної медицини з обережністю і повагою», – зазначив доктор Лаксмінарян, директор CDDEP.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram