Коли антибіотики НЕ діють: чим загрожує антибіотикорезистентність

Антибіотикорезистентність – процес набуття бактеріями стійкості до лікування, який прискорюється внаслідок неправильного вживання антибіотиків без призначення та контролю лікаря. З кожним роком внаслідок цього лікувати пацієнтів від бактеріальної інфекційної хвороби стає все складніше.

А уже зовсім скоро нераціональне використання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які наразі швидко і без наслідків долаються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними для великої кількості людей.

Ліки, ефективні колись проти небезпечних хвороб — туберкульозу, пневмонії, гонореї та багатьох інших, стають недієвими надзвичайно швидкими темпами. Цей список не вичерпний і з часом буде доповнюватися іншими хворобами, якщо й надалі ігнорувати цю проблему.

Якщо антибіотики перестануть діяти — 3 з 10 випадків пневмонії можуть призвести до смерті, тобто лише менше ніж 25 % людей, які хворіють на туберкульоз, матимуть шанс вилікуватися. Такі хвороби й оперативні втручання, як менінгіт, ангіна, вушна інфекція, кесарів розтин — можуть стати летальними.

Чи може людство винайти нові антибіотики?

Попри темпи поширення проблеми розробки нових антибактеріальних препаратів тривають. Однак це багаторічний процес, який передбачає дослідження, тестування та випробування ліків. Натомість масштаби поширення стійкості та пристосування бактерій настільки швидкі, що нових розробок також не достатньо, якщо не докладати інших зусиль, крім виробництва нових ліків.

Починаймо з себе: антибіотики – за рецептом лікаря!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram