Чому з’являються чорні крапки на зубах та як їх позбутися?

Зараз багато людей стали серйозно ставитися до свого здоров'я, те ж саме можна сказати й про здоров’я своєї усмішки. Багато пацієнтів почали скаржитися на появлення чорних крапок на зубах. Данні крапки псують естетичний вигляд зубів і змушують пацієнтів соромитися свої усмішки. Насправді чорні цятки на зубах псують не тільки зовнішній вигляд, але і є ознакою початкової стадії руйнування емалі.

Стоматологічна клініка «Лінія Посмішки» рекомендує при виявленні таких крапок звертатися до свого стоматолога. Адже, якщо вчасно не звернутися до лікаря, ця проблему може стати серьознішою.

чорні крапки на зубах

Причини виникнення чорних крапок на зубах

Насправді причин виникнення чорних крапок безліч, це може бути як неправильна гігієна, так й першими симптомами захворювання.

  1. Неправильна гігієна. Якщо людина неправильно доглядає за своєю ротовою порожниною, то це може призвести до нальоту. З часом наліт на зубах може призвести до карієсу, зубного каменю або кровоточивості ясен.

  2. Паління. Через великий вміст смоли у цигарках, з часом на зубах з’являються чорні крапки. На передніх нижніх зубах з внутрішньої сторони та між зубами пігмент накопичується найбільше.

  3. Карієс. Частіше всього наслідком чорних крапок на корінних зубах є саме карієс на початкових стадіях, що зупинився. Зазвичай такий карієс не потребує лікування, але для підтвердження цього необхідно звернутися до лікаря.

  4. Дефект пломби. Чорні крапки можуть з’являтися на пломбі через їжу. Тобто, якщо під час встановлення пломби на матеріалі створилися пори, то через деякий час їжа може потрапити туди, що й стане причиною крапок.

Як прибрати чорну пляму на зубі?

Перш за все, для видалення чорних крапок необхідно звернутися до лікаря. Вже у кабінеті лікар зможе провести вам діагностику, встановити причину та згодом прибрати їх. Існує декілька способів, щоб прибрати крапки, та все залежить від причини:

  1. Лікування карієсу. Якщо зуб, на якому з’явилася чорна крапка, не пошкоджено глибоко, то лікар зробить вам професіональну чистку та поставить пломбу. Але якщо ураження знаходиться глибше, то тоді доведеться прибирати цю тканину та відновлювати її.

  2. Гігієна. Якщо причиною чорних крапок є зовнішні чинники, наприклад куріння, лікар запропонує вам провести професійну чистку зубів. За допомогою ультразвуку вдасться прибрати наліт на зубах та чорні крапки. Після процедури зуби стануть світлішими завдяки обережному видаленню забруднень.

  3. Відбілювання. Це ще один спосіб, як швидко та якісно позбутися чорних крапок. За допомогою спеціального гелю, який містить аморфний фосфат кальцію, та лазеру, вдасться відбілити зуби на декілька тонів.

Профілактика

Щодо рекомендацій, які у майбутньому допоможуть запобігти виникненню чорних крапок на зубах, можна відмітити такі:

  1. Правильний догляд. Стоматологи часто розповідають своїм клієнтам, як правильно доглядати за зубами вдома. Для домашнього догляду необхідно лише підібрати правильні засоби гігієни та дотримуватися правил. Завдяки цьому, клієнт може запобігти появленню карієсу та інших хвороб.

  2. Регулярно відвідувати стоматологію. Ще одне дуже важливе правило, адже лише стоматолог може сказати вам, у чому причина виникнення тієї чи іншої проблеми та допомогти з нею.

  3. Контролювати раціон. Це стосується того, що треба зменшити вживання солодощів та газованих напоїв з великим вмістом цукру. Та контролювати вміст фтору у воді, адже фтор може призвести до пошкодження зубів.

Тому саме зараз час, щоб привести свою посмішку до ладу та жити так, що ніякі чорні крапки не завадять посміхатися на всі 32!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram