Дитячі лікарні мають посилити власну спроможність та розвиватися – Віктор Ляшко

В Україні упродоваж цього року 96 дитячих лікарень отримали від Національної служби здоров'я понад 6,5 млрд грн за Програмою медичних гарантій. Водночас у деяких лікарнях фінансова ситуація залишається складною і може погіршитися через війну, а саме масовий виїзд маленьких пацієнтів за кордон. Тому МОЗ напрацьовує рішення як не лише зберегти медичні заклади фінансово спроможними, а й надати їм можливості для розвитку. Про це міністр охорони здоров'я повідомив під час зустрічі з керівниками дитячих лікарень України, де обговорили проблеми, актуальні для медзакладів.

За його словами, наступного року керівники дитячих лікарень мають чітко розуміти всі виклики та якісно розподіляти бюджет медичного закладу, спрямовуючи основну його частину на забезпечення медиків гідною заробітною платою.

«Головним акцентом на наступний рік має залишатися заробітна плата медикам на рівні 13 500 грн – медсестрам та 20 000 грн – лікарям. Це ті, соціальні гарантії, які мають бути дотримані у всіх лікарнях без винятку. Оптимально, коли медзаклад майже 70-80% свого бюджету спрямовує на заробітну плату медикам, при такому співвідношенні в нього залишаються кошти на розвиток та закупівлю медикаментів», – розповів Віктор Ляшко.

Як свідчать дані Національної служби здоров'я, лише у 2022 році дитячим лікарням було надано дофінансування у обсязі 64 млн грн. За пакетом «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги» додаткові кошти отримали 11 фінансово неуспішних медзакладів. Однак на наступний рік такий механізм підтримки буде анульованою.

Тому, за його словами, дитячі лікарні вже зараз мають робити кроки до того, щоби стати більш спроможними та фінансово успішними.

«Сьогодні ми готові відверто говорити з керівництвом кожної дитячої лікарні, почути проблеми, які є в закладах, та спільно шукати шляхи їхнього розв’язання. Звісно ж, розуміємо що з війною, кілька мільйонів дітей разом із батьками вимушено покинули територію України. Тому для дитячих лікарень додатковий виклик – це зменшення кількості пацієнтів», – акцентував міністр охорони здоров'я України.

При цьому, за його словами, попри війну і складну ситуацію низка дитячих лікарень за останній рік стала успішною та має значний профіцит бюджету.

Також є успішні кейси, зокрема на Полтавщині, коли дитяча лікарня приєдналася до обласної клінічної лікарні. Це дозволило їй з дефіцитної лікарні перетворитися на успішну, отримати нове обладнання та суттєво розвинути кількість сервісів.







Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram