Які документи потрібні внутрішньо переміщеним медикам для працевлаштування в інші заклади охорони здоров’я

На сьогодні внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію України багато медиків втратили свої робочі місця та вимушені шукати інші можливості працевлаштуватися у безпечніших регіонах.

Важливо, що порядок працевлаштування в іншому закладі охорони здоров’я для внутрішньо переміщених медичних працівників такий же самий, як і в разі звичайного працевлаштування. Тобто медик має подати стандартний пакет документів, зокрема:

  • паспорт або ID-картка — документ, що засвідчує особу;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ, що підтверджує освіту та професійну кваліфікацію (диплом, сертифікат лікаря-спеціаліста, посвідчення про кваліфікаційну категорію);
  • документ, що підтверджує професійний стаж (трудова книжка);
  • заява з проханням про прийняття на роботу.

Якщо під час війни особа загубила документи або не має можливості їх забрати чи отримати, то відповідно до ст. 14-1 ЗУ «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», безконтактний електронний носій (ID-картка) та паспорт громадянина України для виїзду за кордон, сформовані у сервісі «Дія», мають таку ж юридичну силу, що й звичайні, паперові оригінали. Тому у разі втрати паспорта варто використовувати мобільний застосунок «Дія».

Подати документи на оформлення ID-картки та закордонного паспорта, а також відновити втрачені документи можна у центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Крім того, паспортні послуги знов доступні в підрозділах Державної міграційної служби, які знаходяться в безпечних районах, де не ведуться активні бойові дії. Підрозділи ДМС відновлюють роботу з прийому та надання адміністративних послуг, зокрема документів для оформлення ID-картки, закордонного паспорта громадянина України, посвідок на постійне та тимчасове проживання.

Слід зазначити, що наразі жодних ускладнень з кадровим забезпеченням у сфері охорони здоров’я немає.

Крім того, Міністерство охорони здоров’я України врегулювало питання забезпечення робочим місцем медпрацівників, які через війну втратили можливість працювати за основним місцем роботи і наразі працюють у медзакладах інших регіонів України.

Мова йде про питання тимчасового залучення медиків із числа внутрішньо переміщених осіб у заклади охорони здоров’я, яке врегульовано наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04.03.2022 р. № 414 «Про облік та табелювання медичних працівників, які надають медичну допомогу поза основним місцем роботи в період воєнного стану на території України». Відтак, облік робочого часу медпрацівника здійснюється у закладі, до якого його направлено. Потім ці дані спрямовуються до закладу за основним місцем роботи, після чого він отримує заробітну плату.

Станом на сьогодні, можливістю працевлаштуватися в іншому медичному закладі вже скористалися 4 050 внутрішньо переміщених медичних працівників.

Серед них: 1 936 лікарів, 1 411 фахівців (медичні сестри/брати, акушерки, фельдшери, асистенти фармацевти), 703 технічні працівники від загальної кількості внутрішньо переміщених працівників сфери охорони здоров’я.

Загалом найбільше працевлаштованих медичних працівників охорони здоров’я, які вимушено переїхали до інших регіонів, зареєстровано у Дніпропетровській області – 591, Полтавській області – 367, Харківській області – 364 особи.

Найбільше працевлаштованих лікарів та інших професіоналів у сфері охорони здоров’я зареєстровано у Львівській області – 288, Дніпропетровській області – 197 та Полтавській області – 148 осіб.

Найбільше працевлаштованих медичних сестер та інших фахівців у сфері охорони здоров’я зареєстровано у Дніпропетровській області – 289, Полтавській області – 165 та Харківській області – 141 особа.

Збір та узагальнення інформації щодо кадрових потреб у закладах охорони здоров’я регіонів МОЗ здійснює через систему MedData, що адмініструється національною агенцією «Медичні закупівлі України». Оновлена інформація щодо кількості внутрішньо переміщених медиків із розподілом за професійними групами (професіонали, фахівці, технічні працівники) та формою трудових відносин із закладом охорони здоров’я подається до системи відповідальними особами закладів охорони здоров’я.

Міністерство охорони здоров’я України й надалі робитиме все можливе, щоб українські медики мали можливість продовжувати надавати медичні послуги в Україні та отримувати за це гідну оплату праці під час війни.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram