Головні питання про вросле волосся зрозумілими словами про псевдофолікуліт

Псевдофолікуліт або вросле волосся – це волоски, що вростають вільним краєм у шкіру, які провокують запальне ущільнення. Надалі, якщо проблема врослого волосся не вирішуватиметься, можливі різноманітні ускладнення.

Що таке врослий волос. Причини виникнення запалення

Зважаючи на те, що навколо врослого волосся часто утворюється рубцювання та гіперпігментація, усувати його та запобігати появі нових вкрай важливо. Вросле волосся – це не тільки некрасиво, але і загрожує ще більшим поглибленням волоска в шкіру. Якщо кінчик врослого волосся буде прагнути в більш глибокі шари епідермісу, то дана проблема точно викликає біль, свербіж і навіть нагноєння.

Ознаки врослого волосся:

  • волосся, що явно видніється, під шкірою;
  • пустули та папули – горбки з гноєм та без;
  • свербіння;
  • пігментація шкіри у місці горбка;
  • больова чутливість, зокрема при дотику;
  • наявність запалення та припухлості (набряку) шкіри у місці вростання.

Чому з'являється вросле волосся

Виникнення врослого волосся – питання не одного фактора. Загалом вони вростають у шкіру через те, що волосся не може пробитися через верхній шар епідермісу. А це, у свою чергу, відбувається через певний тип волосся і шкіри у кожної людини. Так, кучеряве, жорстке і часто темне щільне волосся чудово згинається не тільки над поверхнею дерми, але і, відповідно, всередині. Людям із темним фототипом шкірного покриву псевдофолікуліт і зовсім притаманний генетично.

Як виглядає запалення врослого волосся

Врослі волоски з'являються тому, що їхній вільний край у певний момент, не маючи можливості пробитися крізь щільну структуру верхнього шару шкіри, змінює напрямок і починає рости під верхнім шаром епідермісу.

Найчастіше, вросле волосся з'являється після гоління. Проте провокуючих чинників загалом більше. Це:

  • Гоління саме сухої шкіри, адже в такому разі, бритва ще краще загострює край волосинки і їй легше увійти назад у шкіру. При голінні завжди важливо користуватися пінкою, гелем або іншими пом'якшувальними засобами безпосередньо для гоління.
  • Рідкісне гоління при кучерявому жорсткому волоссі, що ускладнює процес його видалення через надмірний об'єм.
  • Наявність зайвого ороговілого шару епідермісу, який закупорює фолікули і, як наслідок, не дає волоскам рости як слід. Це питання вирішується за допомогою усунення відмерлих клітин зі шкіри за допомогою скрабу.
  • Носіння надто вузького одягу, що обтягує тіло і заважає волоскам також рости в правильному напрямку.
  • Натягування дерми при голінні для уявної допомоги самому процесу та збриванню під корінь, що все-таки призводить до вростання волосків через занадто загострений їхній край у результаті. Якщо голитися таким чином, частково волосся вийде назовні, але не повністю швидше за все.
  • Висмикування (воском або пінцетом), яке зробить волосся в результаті ще більш жорстким і зростаючим більш активно. Крім того, що такий метод не видаляє всі волоски повністю, це може призвести до запалення досить серйозного характеру.

Де виникає вросле волосся і який ризик його вростання

Виникнути вросле волосся може практично в будь-якій частині тіла, де воно присутнє. Проте, вросле волосся в зоні бікіні – найчастіше явище, особливо у жінок. Грубо кажучи, ймовірність вростання більша там, де здійснюється його гоління. Так і волосся на ногах дуже часто вростає, зокрема за наявністю перерахованих вище провокуючих факторів.

У чоловіків теж буває вростання волосся, наприклад, під пахвами, в паху, в зоні бороди і на шиї.

Зазначимо, що в зоні бікіні вросле волосся частіше ще через те, що після гоління відразу ж одягається нижня білизна, яка травмує шкірний покрив і нерідко призводить до роздратування.

Найбільший ризик вростання волосся все ж таки у людей з більш ущільненим епідермісом (його роговим шаром), або так званим гіперкератозом.

фото врослого волосся

Як боротися із врослим волоссям: конкретні способи вирішення проблеми


Як боротися із врослим волоссям

Боротися із врослим волоссям в цілому, можна двома способами – професійним лікуванням з правильно підібраними методами депіляції небажаного волосся в майбутньому, а також методами в домашніх умовах. Звичайно, в домашніх умовах, особливо при суттєвому запаленні ділянок із врослим волоссям, проводити його усунення вкрай не рекомендується. Однак ми дамо щадні поради, як впоратися з такою проблемою самостійно – як безпечно усунути вросле волосся і що робити далі для профілактики.

Найоптимальніше і правильне рішення – звернутися за кваліфікованою допомогою до лікаря-дерматолога чи косметолога. А вже фахівець однозначно порекомендує такі способи боротьби із врослим волоссям:

  • Лазерна епіляція – будучи найбільш ефективним способом видалення волосся з довгостроковим ефектом, здатна після курсу лікування повністю прибрати небажаний волосяний покрив на довгий період та на будь-якій ділянці обличчя або тіла. Цікаво, що і епіляція зони ніг, і зони бікіні, і будь-якої іншої зони є не тільки способом видалення вже врослих елементів, але і показанням до якісної профілактики вростання.

    Лазерне видалення врослого волосся

  • Видалення за допомогою воску – як спосіб явно кращий, ніж гоління, через повне висмикування волосків. Причому позбутися врослого волосся за рахунок воску можна на будь-якій ділянці тіла також.
  • Крем для депіляції – з метою усунення врослих елементів і також запобігання їх у майбутньому, дає можливість делікатно зробити шкіру гладкою. Найчастіше до складу таких кремів входять різні фруктові кислоти, необхідні для гарного розчинення ороговілого шару. Після чого волоски виходять з-під шкіри в рази легше.

Видалення врослого волосся самостійно вдома передбачає таку можливість лише в тому випадку, якщо запальний елемент більш-менш маленький, без болю та гною. Інакше є великий ризик занести інфекцію.

Отже, щоб впоратися з цією проблемою самостійно, для цього потрібно:

  • заздалегідь розпарити передбачувану ділянку шкіри, щоб розм'якшити верхній шар епідермісу;
  • можна (але не обов'язково) проскрабувати в тому ж місці вже розпарену дерму;
  • потім обробити цю ділянку антисептиком (обов'язково чистими руками);
  • після – підчепити за допомогою стерильної голки або пінцету і тоді кінчик волосся вийде назовні;
  • в кінці – тим же, але ще раз обробленим пінцетом, висмикнути саме волосся (бажано повністю з коренем, тому що саме тоді можна буде уникнути повторного вростання та запалення);
  • після усунення волоска з коренем, знову варто обробити шкірну ділянку антисептиком.

Профілактика вростання волосся

Правильний процес бриття - профілактика вростання волосся

Щоб запобігти появі врослого волосся в майбутньому, варто здійснити якісну профілактику вростання волосся. Вона, у свою чергу, полягає в наступному:

  • Правильний процес гоління – попередньо важливо розпарити шкіру, а також нанести гель або піну для гоління, використовуючи гостру (не затуплену) бритву; голитися ж важливо у напрямку зростання волосся, не натягуючи шкірний покрив.
  • Перевага альтернативним способам усунення небажаного волосяного покриву – лазерна епіляція, депіляторні креми тощо.
  • Догляд за шкірою – після будь-яких процедур видалення волосків, варто застосовувати як зволожуючі дерму засоби, так і можливо ті, що уповільнюють ріст волосся; також важливо регулярно (2 рази на тиждень) робити очищення шкіри за допомогою скрабу для видалення ороговілого шару епідермісу, що згодом допомагає волоску пробитися крізь нього, а не врости всередину.
  • Уникнення тісного одягу – після процедури видалення волосся особливо не варто відразу одягати тісну білизну та відповідний одяг.

Нагадаємо: Видаляючи вросле волосся за допомогою будь-якого методу, основна мета такого процесу має бути в усуненні самого кореня. Саме це з більшою ймовірністю допоможе уникнути появи врослого волосся знову.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram