Людям, які живуть з ВІЛ, важливо безперервно приймати АРТ. Ресурси, що допоможуть знайти ліки під час війни


Під час війни доступ до медичних послуг в різних регіонах України може бути ускладнений через різні причини: логістичні труднощі, зруйновані заклади охорони здоров’я, повітряні тривоги, тимчасова окупація тощо. Втім є захворювання, які потребують постійного та безперервного прийому ліків.

Одне з таких захворювань — ВІЛ-інфекція. Людина, яка живе з ВІЛ, повинна приймати антиретровірусну терапію щодня у один і той самий час протягом усього життя.Це дозволяє зупинити розмноження вірусу, стримати його поширення в організмі та дати можливість імунній системі відновитися.

Передусім збережіть собі посилання на платформи, які Центр громадського здоров’я розробив разом із проєктом Інновації для подолання епідемії ВІЛ. Ці ресурси допоможуть людям, які живуть з ВІЛ, знайти АРТ там, де вони зараз — в Україні або за кордоном.

А тепер покроково про те, як отримати антиретровірусну терапію в Україні або закордоном:

  • Якщо ви перебуваєте в рідному місті і АРТ-сайт, де ви стоїте на медичному обліку, працює, зверніться по медичну допомогу туди. Лікарі видадуть вам препарати на певний час і проконсультують щодо подальших дій.
  • Якщо ви у рідному місті, але ваш АРТ-сайт не працює, скористайтеся платформами, згаданими вище, для пошуку найближчого до вас закладу. Під час дії воєнного стану ви можете звернутися по медичну допомогу туди й отримати усі необхідні послуги там.
  • Якщо ви змінили місце проживання і не знаєте куди звернутися, алгоритм дій такий самий — скористайтеся сервісами із цього допису, щоб знайти заклад, який знаходиться найближче до вас.
  • Цей же чат-бот дозволяє знайти заклади закордоном. Якщо ви не знайшли потрібної країни або відповіді на своє питання, бот запропонує сервіси, на яких можна отримати консультації фахівців онлайн чи телефоном: гарячої лінії з питань ВІЛ/СНІДу 0 800 500 451 або сервісу HelpNow https://t.me/helpnowbot.

Якщо ви розумієте, що у вас можуть бути труднощі із тим, щоб отримати антиретровірусну терапію під час наступного візиту, порадьтеся із вашим лікарем як вам вчинити і чи можливо отримати пакет препаратів на більший термін.

У будь-якому разі завжди пам’ятайте про те, що прийом антиретровірусних препаратів потребує регулярності. Відхід від призначеної вам схеми лікування небезпечний тим, що вірус пристосовується і починає розмножуватися, а тому є потреба у вдосконаленні схеми лікування й призначенні нової, більш агресивної.

Проте насамперед — безпека. Якщо візит до закладу охорони здоров’я загрожує вашому життю та здоров’ю, оберіть інший спосіб отримати антиретровірусну терапію. Ви завжди можете звернутися до лікарів вашого АРТ-сайту, Центру громадського здоров’я або до партнерів із запитом про допомогу.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram