Оплати закладам на період воєнного стану

Відповідно до прийнятих змін до Порядку реалізації програми медичних гарантій у 2022 році Національна служба здоров’я України сплачуватиме щомісяця фіксовану суму коштів закладам, незважаючи на фактично внесені записи в електронну систему охорони здоров’я.

До того ж на період дії воєнного стану, заклади не матимуть подавати звіти для оплати. Всі оплати відбуватимуться на основі реєстрів, які формує і передає до органів державного казначейства НСЗУ.

Оплати заклади отримуватимуть у перших числах місяця.

Цізміни спрямовані на те, щоб:

  • медзаклади максимально швидко отримували кошти на рахунки;

  • зменшити навантаження на заклади, пов’язане із звітуванням;

  • виплатити максимально можливу суму коштів для медзакладів, щоб забезпечити їх безперебійну роботу.

Ми прагнемо забезпечити максимально швидке та достатнє нарахування коштів закладам охорони здоров’я, щоб медики мали можливість надавати допомогу всім, хто її потребує.

Ці зміни будуть діяти на весь період воєнного стану на всій території, на якій буде введено воєнний стан.

Деталі

  • Оплата за пакетом первинної медичної допомоги

Заклади, які надають первинну медичну допомогу, отримуватимуть щомісяцятаку ж суму коштів, яка була нарахована їм станом на 1 лютого.

Тобто фактична вартість медичних послуг кожного місяця розраховується як добуток 1/12 базової капітаційної ставки та кількості активних декларацій станом на 1 лютого, з урахуванням відповідних коефіцієнтів.

Додаткова оплата за досягнення показників вакцинації буде здійснюватися тільки після закінчення воєнного стану.

  • Оплата за пакетом екстреної медичної допомоги

Розрахунок фактичної вартості медичних послугне змінився.

Тобто фактична вартість медичних послуг за один місяць розраховується як добуток 1/12 базової капітаційної ставки та чисельності населення.

  • Оплати за усіма пакетами спеціалізованої медичної допомоги

Сума оплати щомісяця розраховуватиметься на більшому із цих двох значень:

  • фактична вартість наданих медичних послуг впродовж січня 2022 року;

  • 1/12 від запланованої вартості медичних послуг за відповідним пакетом медичних послуг на 2022 рік

  • За пакетами медичних послуг хірургії, терапії, хірургії одного дня та лікування коронавірусної хворобирозрахунок фактичної вартості наданих медичних послуг впродовж січня 2022 року буде здійснено без застосування коригувального коефіцієнта частки застосування ставки на пролікований випадок.

Тобто, якщо добуток фактичної кількості пролікованих випадків, базової ставки, коригувальних коефіцієнтів ДСГ, гірського коефіцієнта та коефіцієнта готовності надавати медичну допомогу дітям або дорослим за умови відповідності додатковим умовам більший за 1/12 від запланованої вартості медичних послуг, тооплата відбуватиметься за більшим значенням.

  • Надавачам медичних послуг, які надають допомогупацієнтам на діалізі та які розташовані в областях, визначених МОЗ для безперервного надання допомоги пацієнтам з хронічними хворобами нирок, у яких вартість фактично наданих послуг за пакетами гемодіалізу та перитонеального діалізу буде більша за суму оплати (1/12 від запланованої вратості медичних послуг),оплатять різницю. Вона буде сплачена у наступному місяці після того, як цю різницю порахують.

  • Надавачам медичних послуг, які забезпечують стаціонарне лікування пацієнтів з туберкульозом, фактична вартість медичних послуг щомісяця становитиме 1/11 залишку запланованої вартості медичних послуг після оплати послуг січня.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram