Посттравматичний стресовий розлад: ознаки, причини та лікування

Сьогодні все більше людей звертають увагу на своє ментальне здоров'я. Особливої актуальності цей процес набув під час епідемії коронавірусу. Суттєві обмеження на перебування в громадських місцях, ізоляція, фізична хвороба змусили багатьох інакше подивитися на своє психічне здоров'я.

В Україні новий виток стресу розпочався 24 лютого 2022 з початком збройної агресії Росії. Воєнні дії, повітряні тривоги, евакуація спровокували посттравматичний стресовий розлад у багатьох громадян.

Що таке ПТСР?

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) - це тривожний розлад, спричинений стресовими подіями.

За статистикою через ПТСР проходить близько 7% осіб, але в часи великих потрясінь ця кількість зростає. Головною причиною ПТСР є подія або їх сукупність, які викликають психологічну травму. Такими подіями може бути смерть близької людини, пережитий акт насилля, проблеми зі здоров'ям, аварії.

ПТСР може призводити до порушення роботи мозку та нервової системи. Тому важливо вчасно ідентифікувати ознаки розладу, усунути за можливості причини і звернутися за лікуванням.

Ознаки та діагностування ПТСР

Діагностування посттравматичного стресового розладу є досить важливим і може бути здійснено за певними ознаками. В сучасній медичній практиці для встановлення ПТСР використовуються критерії, описані в DSM-5 (Діагностичному і статистичному посібнику з психічних розладів). Деякі із критеріїв передбачають таку поведінку:

  • постійне пригадування травматичної події;
  • розлади сну і дратівливість;
  • намагання постійного уникнення згадки про подію;
  • зміни в збудженні та реактивності нервової системи;
  • зниження здатності відчувати позитивні емоції

Методи лікування

В наш час розроблено ряд протоколів лікування ПТСР, але жоден із них не є універсальним. Процес лікування потребує індивідуального підходу до пацієнта. Разом з тим виділяють дві основні групи методів: медикаментозна та психотерапія, які часто використовуються в комплексі. Відповідно до усталених підходів найбільш ефективними є 2 методи психотерапії:

  • когнітивно-поведінкова терапія;
  • EMDR (метод десенсибілізації та репроцесуалізації травми рухом очей).

Як допоміжний засіб у лікуванні ПТСР може використовуватися медичний канабіс (в країнах, де він легалізований). Канабідіол, що міститься в канабісі, має розслабляючий ефект і позбавляє тривожності.

Таким чином, за наявності ознак посттравматичного стресового розладу необхідно пройти обстеження у фахівця і розпочати лікування за необхідності.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram